Bila i Frankrike? Glöm inte alkotestaren!

Ska du åka på bilsemester i Frankrike? Snart måste du ha med dig en alkotestare för att mäta promillehalten – annars blir det böter. Målet är att minska antalet olyckor med rattfulla förare.
Annons

Bila i Frankrike? Glöm inte alkotestaren!
I sommar måste alla bilister i Frankrike ha med sig en alkotestare. Vad tycker du – rätt eller fel?

Fler stenhårda regler

Alla förare i Frankrike måste redan nu ha med sig varningstriangel och reflexväst i bilen. Västen ska finnas i kupén, och inte i bagageutrymmet – annars kan föraren få betala böter. Dessutom är gps-navigation som visar var fartkamerorna är placerade förbjudna. Här är bötesbeloppet 1.500 euro och det spelar ingen roll om systemet är avstängt.
Källa: Daily Mail.

Den 1 juli träder nya regler i kraft i Frankrike, för att minska antalet rattfyllerister i trafiken. Alla förare måste ha med sig en alkotestare i bilen – annars kan föraren få 11 euro i böter.

En alkomätare som kan användas flera gånger kostar mellan 300 och 3.000 kronor, medan engångsmätare kostar 10–15 kronor. Dessa ska säljas vid alla Frankrikes färje- och tågterminaler. 

”De franska reglerna är ett genuint försök att sänka antalet alkoholrelaterade olyckor. Frankrikes lägre gränser för rattfylleri betyder att det är väldigt enkelt att hamna ovanför gränsen även morgonen efter man har druckit”, säger Neil Greig, forskningschef på brittiska Institute of Advanced Motorists till What Car.

Bila i Frankrike? Glöm inte alkotestaren!
Marknaden för alkomätare är stor och priserna varierar mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Klicka för att läsa MHF:s alkomätartest! Foto: MHF.
Bila i Frankrike? Glöm inte alkotestaren!
Tom Bjerver, vd för MHF.

Tom Bjerver, som är vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, är försiktigt positiv till den nya lagen.

”Det är klart att omdömesgilla bilförare och alkoholkonsumenter kan ha nytta av en vanlig alkomätare. Men de som normalt sett står för de svårare rattfylleribrotten och ofta återfaller, dessa biter inte alkomätaren på. Det enda som då hjälper är att bilen inte går att starta”, säger han till auto motor & sport.

Tror du detta kommer leda till färre antal rattfyllerister i trafiken?

”Möjligen i Frankrike, där man startar från en helt annan alkoholkonsumtions- och promillenivå. De kanske får en positiv aha-upplevelse när de förstår grunden för beslutet bättre. Men det är tveksamt om det skulle fungera i Sverige, där jag tror att återfallsrattfylleristerna är ett större trafikproblem.”

Annons
Annons
Rulla till toppen