Daytona 500 avgjordes i eld och lågor

Söndagens Daytona 500 fick skjutas upp ett dygn på grund av regn men NASCAR-klassikern höll istället på att sluta i eld och lågor. Juan Pablo Montoya körde in i en pickup som torkade banan med en jetmotor och det blev en gigantisk brand.
Annons


De som gillar amerikansk racing och NASCAR i synnerhet har redan rubricerat årets klassiker ”Daytona 500” som det underligaste någonsin. Inte nog med att det annars vädersäkra Florida bjöd på hällregn under söndagen, vätan byttes mot en osannolik krasch som kunde ha slutat mycket illa.

Daytona 500 fick skjutas upp ett dygn på grund av kraftig regn men även måndagskvällen såg ut att bli en blöt tillställning. För att säkerställa säkerheten använde arrangörerna flera pickuper med turbinmotor, eller jetmotor som vi säger i dagligt tal, för att blåsa bort fukten på banan under gulflagg. Av outgrundlig anledning (mekaniskt fel eller vätska på banan?) fick Juan Pablo Montoya sladd på sin bil och körde rakt upp i häcken på en av de jetmotorförsedda pickuperna. Nära på en kubikmeter jetbränsle läckte ut och det blev en våldsam brand som dock säkerhetspersonalen snabbt kunde bekämpa. Varken Montoya eller föraren av ”jetbilen” skadades.

Efter en timmes arbete kunde racet starta igen och efter några testvarv bedömde tävlingsledningen att underlaget var säkert nog att fortsätta tävla på. Dramatiken slutade dock inte med det utan flera krascher ändrade på ledningen i årets Daytona 500, som slutligen kunde vinnas av Matt Kenseth – trots att Dale Earnhardt Jr. satsade allt för att gå om på sista varvet. Det var Kenseths andra vinst på Daytona.

Annons
Annons
Rulla till toppen