SMYGPREMIÄR: Nya Ford Kuga och Fiesta ST

Mikael Johnsson styrde stegen mot Hotel President Wilson och fick se Ford hålla hov under måndagskvällen, Genèvesalongens "officiella" smygpremiärkväll. Två färdiga produktionsbilar visades: Nya Ford Kuga och nya Ford Fiesta ST.
Annons

SMYGPREMIÄR: Nya Ford Kuga och Fiesta ST
Nya Kuga ser mognare och pampigare ut än förut.

På det fashionabla hotellet välkomnar Stephen Odell, ordförande och VD för Ford Europa (tidigare chef för Volvo PV) under avspända former till Genève och kvällens föreställning, han lämnar därefter över till koncernchefen Alan Mulally. Denne intygar bland annat att nya Ford Fiesta ST går som ett skott och att han snart väntar vid dörren med orderblocket i handen. Snart visas församlingen en trappa ned där två nyheter visas upp: Kuga respektive Fiesta ST.

Nya Kuga ser mognare och pampigare ut än förut. Från sidan ser den inte lika kort och knubbig ut längre och de långsträckta bakljusen förstärker denna effekt. Fronten har Focusdrag men nog har strålkastarna en slugare, coolare blick.

Jag hugger tag i Europachefen Odell. Vad har han för förhoppningar på nya Kuga?
”Nu börjar vi inte bygga den förrän senare i år men … för mig bygger den på den skarpsinniga stil som dagens Kuga har och är därtill mer praktisk i så måtto att den har större utrymmen. Titta då särskilt på bagageutrymmet som vuxit mycket. Mycket av den feedback vi fått säger att de gillat bilen men velat ha större bagageutrymme, och det får de nu. Sedan är det mycket ny teknik i bilen. Exempelvis kan du öppna bakluckan genom att röra foten under stötfångaren.”

Dagens Kuga är riktigt kul att fin att köra – har ni slagit vakt om detta på nykomlingen?
”Ja, den är fantastiska att köra, men vi har förbättrat detta område också. Enligt oss är nya Kuga ännu bättre att köra. Du ska få prova själv sedan, så får du se!”

Se fler bilder på Ford Kuga här!

SMYGPREMIÄR: Nya Ford Kuga och Fiesta ST
Ford Fiesta ST är en liten bålgeting med 180 hästkrafter. Men det dröjer tyvärr innan den kommer till Sverige.

I en annan del av rummet står en röd illbatting med 180 hästkrafter: Fiesta ST. Den ser onekligen aggressiv ut. Åtminstone så länge man låter bli att jämföra med WRC-rallybilen. Recarostolarna håller föraren i fast grepp och chassit ser – åtminstone av stansen att döma – ut att hålla själva bilen i ett bra grepp på vägen. Bilen verkar bara vara förknippad med ett stort fel, som Ola Norberg, informationschef i Sverige, snart ska berätta.

Först pratar jag dock chassi med den alltid lika entusiastiske Jost Capito, chef för Fords prestandabilar och motorsportåtaganden. Summa summarum blir man inte mindre sugen på att köra Fiesta ST efter detta. Antisladdsystemet är förresten helt avstängbart.
”Men bäst är går den i mellanläget (sportläget), då bilen tillåter lagom sladd samtidigt som torque vectoring-systemet fortfarande arbetar i framaxeln.”, säger Capito.

Ola Norberg lovordar nya ST, men när jag frågar honom om pris (ej klart) och när den kommer till Sverige drar han på svaret:
”Det är det som är det sura. Den är produktionsklar som den står här, men vi får vänta ett tag till. Vi har helt enkelt så många Ford-premiärer som ska pressas in och lanseras i år att det knappt går att hitta en lucka. Jag kan ju nämna:
• Ranger
• Ecoboostmotern 1,0-liter (först i Focus, sedan i B-Max och C-Max)
• Focus ST som både halvkombi och kombi i början på sommaren
• B-Max efter sommaren
• Nya Tourneo och Transit
• Kuga
… samt en större nyhet till, så förstår du problematiken.

Tja, den som väntar på något gott får tydligen vänta ett tag till. Annars är nya Ford B-Max en riktigt intressant nyhet i Genève från Ford i år. Men då den inte fanns på plats denna kväll får vi hålla oss till tåls till salongen slår upp portarna på tisdagen.


BILDER NEDAN PÅ FORD FIESTA ST I FEMDÖRRARSVERSION

Annons
Annons
Rulla till toppen