PREMIÄR: Citroën DS4 Racing – tokfräck!

Citroën tror stenhårt på de lyxiga DS-modellerna som redan sålt i 180.000 exemplar. Nästa steg blir DS4 Racing som visas i konceptform på Genèvesalongen. Mycket kolfiber, många snygga detaljer och stark turbomotor – ett recept på succé?

Den matta lacken har härdats på ett nytt sätt för att den ska stå emot vägsmuts bättre. Strukturen känns ungefär som ett sandpapper. Snyggt är det!

Just nu finns tre modeller i Citroëns DS-serie, men målet är att utöka med fler varianter senare. För att särskilja DS-serien från de billigare C-modellerna inför nu Citroën krav på att återförsäljarna ska vara "DS-värdiga" med vissa grundkrav – alltför spartanska bilhallar får inte sälja några DS-modeller. Snart lanseras DS5 i Kina, och där byggs ett nytt nät av återförsäljare upp, separerat från de "vanliga" återförsäljarna.

"DS-linjen är en seriös satsning från oss, att utöver C-serien komma upp i segmenten och närma sig premiumklassen, om vi inte redan är där. Vi har sålt 180.000 bilar i DS-serien", säger Lena Rönnelius Ericson, pr- och informationschef på Citroën Sverige.

Efter DS3 Racing visas nu storebror DS4 Racing upp på Genèvesalongen. Tyvärr fanns ingen möjlighet till provsittning, men vi vet i alla fall att turbomotorn från DS3 Racing på 207 hästar nu trimmats till 256 hästar. Accelerationen till 100 km/h går på 6,3 sekunder.

Bilen känns precis lika läcker som den ser ut på bild. Det finns gott om roliga detaljer att vila ögonen på, som de stående led-strålkastarna, de dubbla avgasutblåsen, DS4 Racing-emblemen, de röda ringarna kring backspeglarna och kolfiberdetaljerna. Dessutom tvåfärgat tak och tvåfärgade 19-tumsfälgar.

Läckrast är kanske den matta lacken med "struktureffekt" som känns grovkornig, nästan som ett sandpapper. Den speciella lacken är nyutvecklad och ska stå emot smuts och repor bättre än tidigare mattlackeringar.

Citroën verkar dock lite återhållsamma med DS4 Racing – ingen storslagen lansering, ingen provsittning och inte särskilt många tekniska detaljer. Det rör sig fortfarande om en konceptbil som tagits fram för att undersöka publikens reaktioner. Men om DS4 Racing ser så här fräck ut borde serietillverkning inte ligga långt fram i tiden – hoppas, hoppas!

Om prislappen är rätt skulle jag lätt kunna tänka mig en DS4 Racing!
379
29