Slutkört med Bubblan som taxi

Nu är det slutåkt med gamla Folkabubblor för Mexikos taxichaufförer. Den 74 år gamla modellen fasas ut för att göra trafikmiljön säkrare. Men alla är inte nöjda med beslutet...
Annons

Slutkört med Bubblan som taxi
Volkswagen Beetle lanserades 1938 men rullar fortfarande som taxi i Mexiko. Nu väljer dock myndigheterna att inte förlänga tillstånden efter 2012. Foto: Flickr/Carolina Arevalo/Creative Commons.

Karaktäristiska taxibilar är ett hett ämne. Många blev upprörda när det blev känt att Ford Crown Victoria försvinner från New Yorks gator till förmån för Nissan NV200, och nu pensioneras också alla gamla Volkswagen Beetle från Mexikos gator.

Enligt nyhetsbyrån AP tas de sista taxiregistrerade Bubblorna ur trafik mot slutet av året. Tillverkningen av modellen upphörde 2003, och samtidigt började mexikanska myndigheter kräva att taxiförarna kör bilar med fyra dörrar.

Den klassiska Bubblan, som är en 74 år gammal konstruktion, anses särskilt farliga eftersom många förare väljer att montera bort passagerarstolen och klämma in passagerarna i (det minimala) baksätet. Alla som är uppväxta på hatthyllan i en Bubbla vet vad vi talar om…

Alla verkar dock inte vara överens om att utfasningen av Volkswagen Beetle som taxibil är en bra idé. Modellen är billig i drift, och enligt vissa kan den faktiskt bidra till en säkrare trafikmiljö.

”Idag är bilarna större, och de kör fortare. Tidigare körde man försiktigt, eftersom en olycka skulle förstöra dem”, säger en taxiförare till AP.

Annons
Annons
Rulla till toppen