Britterna drömmer om Volvo V60 Hybrid – inte Volt eller Prius

Vilken hybridmodell ser du fram emot mest under 2012? Sajten "TheGreenCarWebsite.co.uk" frågade sina läsare och överlägsen vinnare blev Volvo V60 Plug-In Hybrid, före konkurrenter som Prius Plug-In, Renault Zoe, Volt/Ampera och Focus EV.

Volvo V60 Plug-In Hybrid

Volvo V60 Plug-in Hybrid ger i hybridläge 65 procent lägre koldioxidutsläpp än en vanlig V60 med samma dieselmotor: 49 g/km. Dessutom kan föraren med en enkel knapptryckning välja att köra upp till 50 kilometer med nollutsläpp på ren eldrift - alternativt ta ut diesel- och elmotorns samlade kapacitet på 215+70 hästkrafter och ett vridmoment på 440+200 Nm. KLICKA FÖR STÖRRE BILD

Vilken typ av elbilar och hybridmodeller vill kunderna egentligen ha? Det är frågan som bilindustrin väldigt gärna vill ha reda på och hittills har det varit motstridiga svar. Den väldigt uppmärksammade Chevrolet Volt (med europeiska systermodellen Opel Ampera) har till exempel inte alls sålt som GM hoppats och produktionen tar paus i fem veckor under våren för att lagersituationen ska motsvara den dåliga efterfrågan.

Liten räckvidd och högt pris är andra faktorer som avskräcker många bilköpare. Likaså verkar inte spartanska "mopedbilar" som Mitsubishi i-MiEV sälja speciellt bra (tillsammans med systermodellerna Citroën C-Zero Peugeot iOn).

Kanske är det en "vanlig" bil som konsumenterna vill ha, fast med möjlighet att köra på eldrift. Något som pekar i den riktningen är en webbfråga som brittiska sajten "TheGreenCarWebsite.co.uk" ställde till sina besökare. "Vilken bil ser du mest fram emot under 2012?" löd frågan och överlägsen etta blev Volvo V60 Plug-In Hybrid med 30 procent av rösterna. Hela listan går att se i faktarutan nedtill.

Volvo V60 Plug-In Hybrid börjar levereras under november och endast cirka 150 bilar av de 1.000 som Volvo hinner bygga i år är avsedda för Storbritannien. Volvo V60 Plug-In Hybrid kommer att kosta mellan 45.000-50.000 pund, vilket är i nivå med en välutrustad Jaguar XF sedan med 5,0-liters V8-motor. Priset för Volvo V60 Plug-In Hybrid i Sverige blir 560.000 kronor.

Volvo V60 Plug-In Hybrid

I år hinner Volvo bara bygga 1.000 V60 Hybrid, varav merparten väntas köpas som företagsbilar. KLICKA FÖR STÖRRE BILD

I den listan skulle jag också valt Volvo V60 Plug-In Hybrid - helt klart!
335
57