Ny fallucka ska skrämma fortkörare

Snart kan fartguppen bytas ut – mot falluckor. I Linköping testas just nu en lucka som fälls ned sex centimeter om en bil närmar sig med för hög hastighet.
Annons

Ny fallucka ska skrämma fortkörare
Fallucka istället för fartgupp? Företaget Edeva har utvecklat en lucka som fälls ned sex centimeter om en bilist kör för fort.

Så funkar luckan

1. En radar mäter bilens hastighet och skickar en signal till en styrenhet.
2. Om bilisten kör i laglig hastighet händer ingenting.
3. Om bilisten kör för fort fälls luckan ned sex centimeter i framkant.

Ett klassiskt farthinder brukar hjälpa för att få fortkörare att sakta ned, men många busschaufförer har klagat på skador i rygg och nacke efter att ha kört över fartguppen varje dag. Motormännens tidning Motor uppger att tester med en fallucka i vägen utförs i Linköping.

En radar mäter bilisternas hastighet, och är den för hög fälls en lucka ned i marken, drygt sex centimeter.

”Idén är att det ska vara så pass avskräckande att man inte kör för fort igen. Man får en fysisk påminnelse om att man kör för fort, men inte mer”, säger David Eskilsson på företaget Edeva, som utvecklat falluckan, till Motor.

Enligt David Eskilsson finns ingen risk för punktering, och de bilister som håller hastighetsgränserna känner inte alls av luckan. Rent tekniskt finns inga hinder för att installera en fallucka på vägar med en hastighetsgräns på 100 km/h, men de flesta kommuner kommer förmodligen installera luckan på 30- och 50-vägar.

Foto & illustrationer: Edeva.

Ny fallucka ska skrämma fortkörare
Klicka för att se en större skiss av hur systemet fungerar.
Annons
Annons
Rulla till toppen