Ferdinand Alexander Porsche – ”Butzi” – är död

Skaparen av Porsche 911, Ferdinand Alexander Porsche – kallad för ”Butzi” av sina vänner – är borta. FA Porsche dog den 5:e april, vid en ålder av 76 år. Även om 911.an var hans mest kända skapelse var det en helt annan bilmodell som var favorit – gissa vilken?
Annons

Ferdinand Alexander Porsche – ”Butzi” – är död
Ferdinand Alexander Porsche, skaparen av 911:an, är död. Han dog efter en tids sjukdom, 5 april 2012, 76 år gammal.

Porschefamiljen och dess vänner har sorg. En av de mest namnkunniga i den stora släkten av bilbyggare har gått bort: Ferdinand Alexander Porsche, 76 år.

För de som inte är så insatta i familjeträdet Porsches alla förgreningar är det fullt förståeligt att undra över vem Ferdinand Alexander var, eftersom i stort sett alla män i släkterna Porsche och Piëch heter just Ferdinand och/eller Alexander. För att göra det lite enklare fick ”F.A” ett smeknamn, vilket även var fallet för flertalet släktingar, och för sina vänner var han känd som kort och gott ”Butzi”.

För oss andra är Ferdinand Alexander Porsche förmodligen mera känd via sitt designföretag ”Porsche Design Studio” med säte i Zell am See i Österrike. Stämpeln ”Design FA Porsche” blev känt i vida kretsar och går idag att hitta på en mängd produkter.

Ferdinand Alexander Porsche – ”Butzi” – är död
Äpplet faller inte så långt från päronträdet, som man brukar säga. Porträttet på väggen visar Ferdinand Porsche – den legendariska bilkonstruktören (född 1875). Sittande ser vi Anton Ernst Porsche, son till Ferdinand Porsch och pappa till Ferdinand Alexander Porsche (stående till höger). Ni inser problemet? Alla heter Ferdinand, Alexander och Porsche!

Ferdinand Alexander Porsche föddes 11 december 1935 som första barnet till Ferdinand Anton Ernst – kallad ”Ferry” – Porsche (1909-1998) som sonson till sin namne och farfar, den legendariska bilkonstruktören Ferdinand Porsche (1875-1951). Därmed föddes FA Porsche rakt in i den tysk-österrikiska bilindustrin och snart skulle det visa sig att äpplet inte heller denna gång hade fallit speciellt långt från päronträdet, som det är brukligt hos familjerna Porsche/Piëch.

Redan som liten visade FA Porsche talang med ritstiftet och även om han själv mer såg sig som konstruktör än som designer skulle den konstnärliga förmågan skapa flera klassiker. Bland annat var det FA Porsches skisser och modeller som bildade grunden till 911:an då han från och med 1962 blev chef över Porsches designstudio.

Ferdinand Alexander Porsche – ”Butzi” – är död
Tävlingsbilen 904 Carrera GTS är en av FA Porsches favoriter, förmodligen den vackraste någonsin av de modeller som han ritade åt Porsche.

Racebilen 904 Carrera GTS är en annan av FA Porsches klassiker – och hans personliga favorit – men i stort sett alla de racebilar som byggdes hos Porsche under 60-talet är skissade med FA:s penna.

FA Porsche jobbade hos Porsche under perioden 1962 till 1972, sedan startade han en egen ”Porsche Design Studio” som efter ett drygt år flyttade till Zell am See i Österrike (familjen Porsche kommer från Österrike/Böhmen och FA växte upp där under kriget då familjen ansåg det säkrare).

Idag är ”Design FA Porsche” känt i vida kretsar och ett signum på allt från byggnader till armbandsur. Designstudion är en av de mest namnkunniga i världen och ägarna ombildade 2003 företaget till ”Porsche Lizenz- und Handelsgesellschaft mbH & Co. KG” för att värna begreppet Porsche Design och dess verksamhet utanför sportbilarna.

På grund av hälsoskäl avslutade FA Porsche sin yrkesverksamma karriär under 2005 men kontakten med sportbilstillverkaren Porsche AG släppte han aldrig. Under flera år var FA Porsche hedersordförande i det rådgivande styrelseorganet hos Porsche AG, en post som ursprungligen skapades till hans pappa Ferry Porsche. Ferdinand Alexander Porsche dog den 5:e april 2012, 76 år gammal, och jordfästningen ska ske i familjegraven i Schüttgut, Zell am See i Österrike. De som vill läsa mer kan ladda hem Porsches pressrelease om Ferdinand Alexander Porsche genom att klicka på länken och få hem en pdf-fil.

Annons
Annons
Rulla till toppen