F1: Vem tippar du som vinnare i Kinas GP?

Till helgen dags för Formel 1, denna gång Kinas GP med McLaren som favoriter. Flera frågor kräver nu ett svar: Var står Ferrari och vart tog Red Bull vägen – och vem tippar du som vinnare på www.iRace.se?

Fernando Alonso leder VM och vann senast i Malaysia – men de flesta experter verkar överens om att Alonsos bil inte tillhör de snabbaste på banan. Så kan Alonso hålla undan i VM-tabellen eller kommer McLaren eller Red Bull att vinna?

Som vanligt är det så här tidigt på säsongen oklart var alla team står i förhållande till varandra. Tydligt är dock att McLaren med Lewis Hamilton och Jenson Button har ett litet övertag men skillnaderna mellan toppteamen är små. Exempelvis vann Ferraris Fernando Alonso Malaysias GP trots att den röda Ferrari F2012 inte alls var banans snabbaste bil och Mercedes var snabba i kvalet men inte i racet.

Red Bull med dubble världsmästaren Sebastian Vettel har så här långt varit en skugga av sitt forna jag och bakom det finns tekniska orsaker, tror Viasat Motors F1-kommentator, Janne Blomqvist.

- I fjol var deras bil överlägsen, den hade fenomenalt grepp i bakvagnen och tack vare en aggressiv vingvinkel fram kunde teamet balansera bilen som hade högre kurvhastighet än alla övriga bilar. Vad Red Bulls bil saknade var toppfart, men det gjorde inget. Bilen var så överlägsen i övrigt att teamet (läs Vettel) nästan vann rubb och stubb. I år har Red Bull RB8 inte samma fina väggrepp och saknar fortfarande toppfarten. Därför vinner inte Vettel längre och tar inte heller pole position, säger Blomqvist.

Klicka på bilden för att tippa iRace.

Att McLaren är det team som bäst anpassat sin nya bil till årets regelverk är uppenbart. Lewis Hamilton och Jenson Button dominerar så här långt, även om Ferrari vann senast. Och mycket talar för att McLaren kommer att dominera även i Kina, tror Janne Blomqvist.

- Ingen har hunnit att göra stora förändringar av sina bilar så därför kör teamen Kinas GP med i stora drag samma material som i Malaysia. Jag tippar att McLaren står längst fram, att Mercedes är supersnabba på kvalet men inte i racet och att Ferrari samt Red Bull finns med i täten men inte längst fram. Så kommer jag att tippa själv på tippningssajten iRace.se, avslöjar Janne Blomqvist som återfinns på mittfältet i VIP-listan där Robin Rudholm och Rickard Rydell är tongivande av den svenska racerförareliten som tippar F1.

Bland de mer intressanta Formel 1-nyheterna denna vecka dominerar annars regelbråket kring om Mercedes DRS-vinge och åsikterna om Bahrains GP verkligen ska köras. Flera team har hotat att hoppa av men FIA:s åsikt är att det politiska läget är tillräckligt stabilt och GP-loppet därför ska köras.

Men först Kinas GP och Viasat Motor direktsänder som vanligt hela GP-helgen med start fredag morgon 03.55 med första fria träningspasset och det andra klockan 07.55. Lördagens träning sänds klockan 04.55 inför kvalet som körs med början 08.00 (direktsändning från 07.55). Kinas GP direktsänds sedan på söndag från klockan 08.30 med Janne Blomqvist och Eje Elgh som kommentatorer och Frida Nordstrand som intervjuande reporter.

Så överlägsen i fjol, i år hittills ganska osynlig – för Sebastian Vettel har säsongen 2012 inte börjat som han hoppats. Den stora frågan är om Red Bull lyckats vässa bilen tillräckligt till Kinas GP för att Vettel ska kunna vara med längst framme igen?

Jag ska tippa helgens GP-lopp på www.iRace.se
21
35