Ferrari visar hybridsystem – och bild på Enzo II?

Nu kan vi lära oss mer om Ferraris hybridsystem ”Hy-Kers”, som sannolikt debuterar i nya supersportbilen ”Enzo II”. Ferrari hävdar att CO2-utsläppet minskar med 40 procent och vi får även en bild som antyder hur nya mittmotorbilen ser ut!
Annons

 

Hybriddrift kan minska bränsletörsten och därmed koldioxidutsläppet, det vet vi. Och det vet Ferrari också, men man nöjer sig förstås inte med de miljömässiga fördelarna utan vill utnyttja tekniken för bättre prestanda samtidigt.

Hur det ska gå till kan vi nu få se i en ny videofilm som presenteras i samband med Auto China 2012 i Beijing, där publiken för första gången får möta nya Ferrari F12 Berlinetta. Hittills har vi förstått det som att ersättaren till gamla supersportbilen Ferrari Enzo – som vi för enkelhetens skull kallar för ”Enzo II” – är den modell där hybridsystemet ”Hy-Kers” ska debutera, sannolikt under hösten (Parissalongen?). Men även Ferrari F12 Berlinetta blir aktuell för Hy-Kers, åtminstone som ett tillval.

Ferrari visar hybridsystem – och bild på Enzo II?
Illustrationerna i Ferraris film om Hy-Kers antyder konturen på den kommande supersportbilen, som vi för enkelhetens skull kallar ”Enzo II”. Linjerna passar ganska väl mot de spionbilder vi sett hittills.

Ferrari är ännu så länge lite hemlighetsfulla om de exakta detaljerna kring Hy-Kers men säger att bränsleförbrukningen för en V12-motor, som körs i den standardiserade EU-cykeln, minskar med 30 procent. Jämfört med en konventionell förbränningsmotor med samma prestanda (som V12 + hybriddrift ger) minskar CO2-utsläppet med 40 procent.

Som vi ser i filmen har Ferrari packat elmotorn väldigt snyggt i bakänden av transaxeln. Den sjustegade dubbelkopplingslådan hjälper elmotorn att greppa in vid rätt tillfälle, styrd av elektroniksystem som Ferrari utvecklat för Formel 1. Elmotorn används även för att regenerera bromsenergi och på det sättet ladda upp batteripaket, som utformats som ett ”platt paket” i bottenplattan.

Ferrari visar hybridsystem – och bild på Enzo II?
Ferraris hybridsystem är snyggt inbyggt på V12:an och tar minimalt med plats, utan att kompromissa med funktionen. KLICKA FÖR MYCKET STÖRRE BILD

I framkant av V12:an sitter en ”hjälpmotor” som ska driva olika aggregat och det tolkar vi som att den seriemässiga bilmodellen (”Enzo II”) ska kunna köras på enbart eldrift. Då behövs en elektrisk drivning av bromsservo, luftkonditionering, servostyrning, med mera.

Men mest intressant, eller rättare sagt kittlande, är att Ferraris film om Hy-Kers också visar konturerna av en mittmotorvagn med V12-motor, något som inte finns i programmet idag. Spionbilderna som hittills synts av ”Enzo II” visar en bil som inte är helt olik 458:an i linjerna, men är klart bredare.

Någon toppeffekt har vi inte ännu men våra vanligtvis välinformerade kollegor på Autoblog.it tror sig veta att ”Enzo II” får en sammanlagd effekt kring 920 hk (!) och 800 Nm. Det lär få Lamborghini Aventador att framstå som rena GTI-bilen i jämförelse men pojkarna (och flickorna) i Sant’Agata Bolognese har säkert också någon överraskning på gång.

Annons
Annons
Rulla till toppen