Opel slutar tillverka Astra i Tyskland

”Mamma” GM har tröttnat på Opels långa svit av förlustår och nu väntar radikala förändringar. Det innebär bland annat att produktionen av Astra flyttas utanför Tyskland. Orsak: bilarbetarna i Rüsselsheim har för hög lön.
Annons

Opel slutar tillverka Astra i Tyskland
Opel fabrik i Rüsselsheim har långa anor, det var här företaget grundades 1862 och det är här som huvudkontoret ligger. Men fabrikens betydelse kanske minskar i framtiden. Ska enbart Insignia tillverkas här, från 2015? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Under helgen läckte de första uppgifterna ut och bland annat ”Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) rapporterade att General Motors snart bestämmer sig för att upphöra med produktionen av Astra i Rüsselsheim. Orsaken ska vara att de tyska bilarbetarna har allt för bra betalt jämfört de engelska bilbyggarna i Ellesmere Port och de polska kollegorna i Gliwice.

Förändringarna ska genomföras vid nästa generationsskifte av Astra, 2015. Uppgifterna har inte kommenterats av GM eller Opel men fackföreningsbasen Wolfgang Schäfer-Klug sa till FAZ att om Astra slutar produceras i Rüsselsheim vore det samma sak som om VW slutar bygga Golf i Wolfsburg.

Enligt de interna källor som läckt information till FAZ har GM hotat med produktionsförändringar under en tid och fackförbundet har gått företagsledningen till mötes med bland annat löften om lönesänkningar och andra besparingar. Om det är tillräckligt återstår att se, enligt FAZ ska GM fatta sitt beslut inom några veckor.

General Motors är bundet av ett gammalt avtal som innebär att inga större förändringar av produktionen eller personalen kan ske innan 2014. Tidigare i vår läckte uppgifter bland annat till Der Spiegel som sa att GM planerade en sänkning av produktionen i Europa och istället tänkte importera fler modeller från låglöneländer som Mexico, Sydkorea och Kina. GM Europe, det vill säga Opel/Vauxhall, har inte redovisat vinst på tio år och bokslutet för 2011 var ännu en besvikelse. Den ackumulerade förlusten sedan 1999 för GM Europe beräknas nu vara uppe i 16 miljarder dollar (115 miljarder kronor).

Opel slutar tillverka Astra i Tyskland
Made in Germany? Nej, förmodligen inte när Astra skiftar generation någon gång runt 2015 – då flyttas produktionen utanför Tyskland. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen