Lotuschefen Dany Bahar har fått kicken

Det står nu klart att Group Lotus valt att sparka sin avstängde vd Dany Bahar. Detta efter att klagomål om "olämpligt uppträdande" framförts av de nya ägarna DRB-Hicom, som tog över efter Proton i januari.
Annons

Lotuschefen Dany Bahar har fått kicken
Vart ska Dany Bahar ta vägen nu?

Dany Bahar kom till Lotus 2009 från en chefsposition på Ferrari. Under sitt första år på posten som vd hos Lotus presenterade han inte mindre än sex nya prototyper på Paris-salongen 2010 (Esprit, Elan, Elise, Elite, Eterne och City Car). Men nu har han alltså blivit avskedad efter uppgifter om oegentligt uppträdande. Vad exakt det är som Bahar ska ha gjort framgår dock inte.

Ny vd på posten blir Aslam Farikullah som tidigare arbetat som chef för vehicle manufacturing projects hos DRB-Hicom. Det var efter ett extrainsatt styrelsemöte som man beslöt att Dany Bahar skulle få gå med omedelbar verkan. 

Tidigare i år sålde Proton i Malaysia Group Lotus till investmentbolaget DRB-Hicom, också de baserade i Malaysia. DRB-Hicom utfärdade ett inköpsstopp på två månader för att ”utvärdera verksamheten” men några besked om vad som ska hända med Group Lotus har man inte gett. Utvecklingen av nya Esprit och produktionen har återupptagits igen.

Det har spekulerats om att anledningen skulle vara Bahars överdådiga livsstil som betalats av moderbolaget Proton. Det var 15 år sedan Proton köpte Lotus och sedan dess har man inte visat vinst under ett enda år. Enligt källor dröjer det till tidigast 2014 innan man har en chans att visa svarta siffror igen. 

Efter sitt tillträde på Lotus rekryterade Bahar en mängd toppchefer från andra bilföretag som Aston Martin, Ferrari och AMG Mercedes. En miljard euro sägs ha investerats i de sex konceptbilarna som visades upp i Paris. Dany Bahar har hyllats för sin framtidssatsning men också blivit ifrågasatt – kan Lotus verkligen orka med alla dessa nya modeller? Även DRB Hicom har ifrågasatts om hur långsiktigt ägandet egentligen är. Kanske är det en ny köpare på väg till anrika Group Lotus?


Annons
Annons
Rulla till toppen