PROVKÖRD: Jeep Grand Cherokee SRT

Fredrik Langendorf befinner sig i ett vackert vindistrikt med 32 graders värme sydost om Turin - klassisk Fiat-mark. Men det är inte för vinet han är där, utan för premiärturen av nya Jeep Grand Cherokee SRT.
Annons

PROVKÖRD: Jeep Grand Cherokee SRT
Fredrik Langendorf rapporterar från provkörningen av Cherokee SRT8 i soliga Turin.

Vad är då detta?

Det här är en utmanare till ML 63 AMG och BMW X5/X6 M, fast till kraftigt bättre pris: fullutrustad för 709.900 kronor!

Matchar den dem då?

Motormässigt är det egentligen inga problem, vi snackar HEMI-V8 på 392 kubiktum, alltså 6,4 liter, och 468 hästar. Även om jag råkar säga fel i filmen nedan. Den vakne ser att effekten inte matchar de tyska konkurrenterna, det fattas ett 50-tal hästar, men den är snabb ändå: 0–100 på 5 blankt. Köregenskaperna är riktigt bra, greppet är kanon här på serpentinvägarna och motorn låter amerikamaffigt men inte vulgärt.

Vad är USP:en?

Priset, 709.900 kronor med all utrustning som standard, bland annat 19 högtalare och en sub woofer. Och HEMI-maskinen förstås, blocket är orangemålat – precis som på den gamla goda tiden.

Vad är mindre bra?

Ja, man blir inte direkt rädd av fartökningen. Eller så är vi bara så grymt bortskämda … 0–100 på fem sekunder är snabbt, allra helst i en suv. Nä, det som hämmar lite är att lådan bara är femstegad, vi har vant oss nu vid sju- och åttastegade lådor med supertäta steg.

När kommer den till Sverige?

Den finns att beställa sedan ett tag, ett tiotal är sålda och ska levereras nu i juni. Årstilldelningen är 20 bil. Globalt ska endast 5.200 byggas!

Dra lite vackra fakta nu!

Okej, 6,4 liter, 468 hästar, 624 Nm, ELSD, Track-mode, ställbar stötdämpning. 20.000 billigare än en Mercedes SLK 55 AMG …

I auto motor & sport nummer 15 kommer en utförligare rapport om Jeep Grand Cherokee SRT – missa inte den läsningen!

I filmklippet nedan bjuder Fredrik Langendorf på en snabbvisning av Cherokee SRT.

Annons
Annons
Rulla till toppen