BMW och Toyota utökar samarbete

Spekulationerna om en ny Celica eller Supra har redan inletts. Toyota kan miljöbilar och hybridteknik, BMW äger sportbilsterritoriet. Kommer det bli så bra som man kan hoppas?
Annons

BMW och Toyota utökar samarbete
En Supra byggd på M6. Vi dreglar redan.

I dag hölls det presskonferens i München där cheferna för Toyota, Akio Toyoda, och BMW Norbert Reithofer, meddelade att de skrivit på ett samförståndsavtal om ett brett framtida samarbete som ska omfatta utveckling av bränslecellsutveckling, elektrifiering av drivlinor och lättviktsteknologi. 

Men gräddet på moset är ändå den sportbil som de båda företagen ska ta fram tillsammans. Det finns en möjlighet att legendariska namn som Supra eller Celica åter kommer få se dagens ljus. Sist en Supra rullade av bandet var 2002 och en ny sådan skulle i så fall kunna byggas på 6-seriens plattform och en Celica skulle kunna byggas på 3-seriens underrede. Även om varken Toyoda eller Reithofer valde att utveckla uppgifterna om just sådana exakta planer.

Alternativt kanske ett projekt liknande det som Toyota och Subaru tog fram med GT86 och BRZ vara aktuellt. BMW har även kopplats samman med ett projekt att utveckla en ny mittmotorsportbil. 

Om man ser till det fokus som samarbetet har är det sannolikt att en sportbil som utvecklas gemensamt kommer ha hybrid- eller eldrift, något som Toyota är experter på. Det skulle också kunna vara så att BMW:s lättviktsteknik – såsom kolfiberförstärkt plast som återfinns i i3 och i8 – kommer ligga till grund för de nya konstruktionerna.

– Toyotas styrka ligger i miljövänliga hybrider och bränsleceller, sade Toyoda. BMW:s styrka ligger i att utveckla sportbilar. De vet hur man får en bil att prestera. Det gör mig exalterad att tänka på vilka bilar som kommer bli resultatet av detta samarbete. 

Det existerande samarbetet innebär att BMW förser Toyota med dieselmotorer från och med 2014, samt att de två företagen kommer utveckla litiumjonteknik för batterier.

Annons
Annons
Rulla till toppen