Audi R8 e-tron sätter varvrekord på Ringen

Audi visar att elbilar inte är lika med tråkbilar och sätter en respektingivande tid på Ringen med R8 e-tron. Den 1.780 kilo tunga elbilen ligger inte långt efter sin V8-motoriserade syster och kommer ut på marknaden i slutet av året.
Annons


Rekordet för serieproducerade elbilar runt Nürburgring lyder numera 8:09.099 och sattes i förra veckan av en Audi R8 e-tron med tävlingsföraren Markus Winkelhock bakom ratten. Rekordet är tidsmässigt i samma nivå som förra generationerna av Audi RS4 och BMW M6 samt endast fem sekunder efter  Audi R8 med V8:a. Snabbaste elbil runt Nürburgring är man dock inte, det rekordet har Toyota TMG EV P001 på tiden 7:47.79.

Att R8 e-tron tillåts sätta varvrekord för produktionsbilar, trots att den inte finns ute till försäljning förrän i slutet av året, motiverar Audi med att drivlinan är identisk med den som produktionsbilen kommer att utrustas med. Den enda modifieringen som gjordes inför rekordvarvet var att man satte fartspärren till 250 km/h istället för 200 km/h som i den kommande produktionsbilen.

Audi R8 e-tron har två elmotorer om totalt 375 hästkrafter och 820 Nm i vridmoment, vilket skickar iväg den 1.780 kilo tunga elsportbilen från 0-100 km/h på 4,6 sekunder. Fulladdade batterier ska enligt Audi räcka till 215 kilometers körning.

Annons
Annons
Rulla till toppen