Officiell: Nya Renault Clio

Renault lanserar fjärde generationen av Clio och utlovar fräsch design, bränslesnåla motorer samt prisvärd och innovativ teknik. Klart är att konkurrensen i småbilsklassen lär bli sylvass framöver.
Annons

Officiell: Nya Renault Clio
Konkurrensen i småbilsklassen lär bli sylvass framöver.

Efter över 11 miljoner sålda bilar sedan ursprungsmodellen lanserades 1990 kommer nu den fjärde generationen av Renault Clio. Renault utlovar fräsch design, bränslesnåla motorer samt prisvärd och innovativ teknik.

Renaults förväntade storsäljare i Europa kommer till att börja med endast att säljas i en femdörrars-version. Den kommer att kunna utrustas med R-Link, Renaults nya infotainmentsystem med en sjutums peksärm och integrerad GPS. Även backkamera och keyless-go-system kommer finnas på tillvalslistan. Köparna kommer även att erbjudas en rad olika färgval, kjolpaket och materialval för att ”individualisera” sin Clio.

Designmässigt är Clio den första Renaultmodell som helt tagits fram under designchefen Laurens van den Acker, som kom till Renault från Mazda 2009. Designspråket är till stor del hämtat från konceptbilen DeZir från 2010, bland annat den väl synliga Renault-loggan längst fram.

Officiell: Nya Renault Clio
Snåla motorer och innovativ teknik utlovas.

Clio blir den första Renaultmodellen att utrustas med koncernens nya 0,9-liters trecylindriga och turboladdade bensinmotor på 90 hästkrafter, som påstås leverera samma prestanda som en normalt aspirerad 1,4-litersmotor. Förbrukningen uppges till 4,3 l/100 km i blandad körning och CO2-utsläppen till 99 g/km.

Den snålaste motorn blir en 1,5-litersdiesel på 90 hästkrafter, där förbrukningen uppges till 3,2 l/100km i blandad körning och CO2-utsläppen till 83 g/km.

Starkaste motoralternativet i inledningsskedet blir en bensinmotor på 1,2 liter och 120 hästkrafter som för första gången i en Clio kopplas till en sexväxlad dubbelkopplingslåda.

Förra året var Clio den fjärde mest sålda småbilen i Europa efter Ford Fiesta, VW Polo och Opel Corsa. Med den nya generationens Clio lär man vilja klättra på den listan, så vi kan nog räkna med att konkurrensen i småbilsklassen lär bli sylvass framöver.

Mer detaljer om priser och prestanda utlovas inför Parissalongen i september där den offentliga premiären sker.

Annons
Annons
Rulla till toppen