Styr bilstereon med rörelser

Harman har presenterat ett nytt mediasystem med rörelsesensor. Föraren kan sätta på radion genom att blinka med ögonen, och höja volymen genom att vifta med handen.
Annons

Styr bilstereon med rörelser
Cadillac blir tidigt ute med rörelsesensor i ATS. Fler lär följa.
Styr bilstereon med rörelser
För att ringa ett telefonsamtal ska det räcka att forma handen som en telefon och sedan säga namnet på kontakten som ska ringas upp.

Tillverkarna vill klämma in fler finesser i bilarna, men samtidigt måste funktionerna vara enkla att använda. Cadillac har visat upp nya infotainmentsystemet CUE, som bland annat hamnar i nya ATS, och som känner igen vissa rörelser. På så sätt kan antalet knappar minskas och hanteringen av exempelvis navigationssystem ska bli säkrare.

Teknikleverantören Harman har visat upp ett eget system som kan känna av förarens rörelser. Ljudsystemet aktiveras när föraren blinkar med ena ögat. Volymen styrs genom att föraren höjer eller sänker huvudet medan temperaturen kan justeras genom att höja eller sänka handen bredvid växelspaken.

Än så länge handlar det om en tidig version, men tanken är att systemet ska kunna skilja ut avsiktliga rörelser från oavsiktliga. Radion ska förstås inte sättas på och stängas av så fort föraren blinkar. Ett annat problem blir att anpassa systemet för kulturer där gester är ett vanligt inslag i en diskussion.

Enligt Harman är planen att systemet ska finns i serieproduktion inom tre år, i kombination med en röststyrning som är smartare än dagens system.

Annons
Annons
Rulla till toppen