Mitsu Evo 8 kraschar våldsamt vid Pikes Peak

Backtävlingar är farliga, det fick vi se under helgens körningar uppför Pikes Peak. En åskådare har lagt ut filmen som visar hur Jeremy Foley går av vägen och störtar nedför ett stup. Överlevde de? Jodå, med ett brutet ben och en bra historia att berätta för barnbarnen.
Annons


Med sin höjd på 4.300 meter och 156 kurvor är Pikes Peak en klassiker bland världens motorsporttävlingar. Inte bara för den vidunderliga utsikten och problemet att bemästra den tunna luften (som stryper motorerna) – utan också för att stupen är livsfarliga, bokstavligen talat.

Att övervinna sin fruktan och trots allt lita på bil och körskicklighet är en utmaning som både trollbinder och får en del förare att säga blankt nej. När Walter Röhrl körde Audi S1 1987 sägs det (från säker källa) att han – vid anblicken av berget – inte startade motorn förrän Audi betalat en livförsäkring på en miljon D-Mark.

Nu för tiden är Pikes Peak asfalterat hela vägen upp till toppen, men inte desto mindre farligt om någon skulle tappa kontrollen eller få ett tekniskt fel på sin bil. Vad som hände med Jeremy Foley och hans Mitsubishi Evolution 8 vet vi inte, men konsekvenserna fångades av signaturen ”supremebeholder” som publicerade sin video på YouTube.

De första rapporterna från sjukhuset berättar att Jeremy Foley kom undan med ett benbrott och hans kartläsare klarade sig också med lindriga skador. Stabil säkerhetsbur och rätt skyddsutrustning gjorde sitt jobb, annars hade nog avåkningen fått mycket mera tragiska konsekvenser.

Snabbast i år var Rhys Millen som i sin Hyundai Genesis Coupe körde in på nya rekordtiden 9:46,164. Det var bara en halv ögonblinkning snabbare än överraskningen Romain Dumas, Le Mans-vinnaren, som körde Pikes Peak för första gången i en Porsche 911 GT3R på utmärkta 9:46,181.

De av er som vill se hur Pikes Peak upplevs bakom ratten – på den gamla goda tiden med grusväg – får förstås inte missa den prisbelönta filmen ”Climb Dance” med Ari Vatanen och hans Peugeot 405 från tävlingen 1988. Se filmen i rutan nedan och skruva upp ljudet på datorn!

Annons
Annons
Rulla till toppen