Därför började elbilen att brinna

Den 10:e augusti började en parkerad Fisker Karma brinna ”av sig själv” och det fick stora rubriker världen runt. Men en oberoende undersökning visar att brandorsaken inte hade något med laddningen eller batteripaketet att göra. Alla Fisker Karma ska nu återkallas.
Annons


Fisker Karma har inte hunnit tillverkas i speciellt många exemplar ännu (cirka 2.400) men i två uppmärksammade fall har bilar börjat brinna ”av sig själv”, vilket inte varit gynnsamt för Fiskers förtroende.

Den senaste branden skedde 10:e augusti i Woodside, Kalifornien, där bilägaren gått in i en butik och när han kom ut brann hans Fisker Karma kraftigt. Den lokala brandkåren kallades till platsen men vid det laget hade bilen brunnit bortom räddning. På videon ovan ser man att branden är koncentrerad till bilens främre, vänstra del.

Orsaken till den första bilbranden, som skedde i maj i Texas och antände hela garaget, är ännu inte uppklarad (se nyhetsinslaget nedan) men den här gången agerade Fisker snabbt och anlitade en oberoende firma för att undersöka brandorsaken, ”Pacific Rim Investigative Services Group”. Som Fisker från början hävdade fann experterna att branden inte hade att göra med egenproducerad elektronik, batteripaket eller laddsystem. Istället var det en elfläkt från en underleverantör som överhettat och självantänt, vilket ledde en mindre plastbrand som dock spred sig i bilens främre parti. Fläkten sitter placerad framför framhjulet på Fisker Karma.

Därför började elbilen att brinna
Vi skulle kunna säga något lustigt om ”dålig karma” men fokuserar istället på det faktum att Fisker hittat orsaken till branden i Kalifornien. Kanske var det samma orsak som gjorde att en Fisker Karma självantände också i Texas?

Enligt Fisker har man nu kontaktat sina återförsäljare och meddelat att levererade bilar, men ej sålda, ska byggas om och man har inlett arbetet att kontakta ägarna till de Karma som rullar i trafik.

Elfläkten ersätts med en fläkt från en annan leverantör och en extra säkring ska monteras i elsystemet så att det inte kan ske någon strömrusning som leder till kabelbrand eller överhettning i själva fläkten.

I Sverige representeras Fisker av Callisma AB i Danderyd. Och är du nyfiken på hur bilen upplevs i verkligheten får du inte missa Fredrik Huldts filmade provkörning av Fisker Karma (klicka på länken för att hoppa dit).

Annons
Annons
Rulla till toppen