Bentley bekräftar: diesel och hybrid på väg

Framtiden för Bentley innehåller inte bara laddhybrider utan också dieselmotorer. Det bekräftar företagets vd i en intervju. Samtidigt kan den klassiska V8-motorn pensioneras – efter 53 år.

Bentleys 6,75-litersmotor skulle pensioneras 1998 och ersättas med en 4,4-litersmotor från BMW i Arnage Green Label. Men nya ägaren Volkswagen lyckades möta utsläppskraven med 6,75-litersmotorn och började sälja den igen i Arnage Red Label. Nu sitter den i Mulsanne.

Att förse en Bentley med dieselmotor var ju otänkbart för bara några år sedan, men tiderna förändras. Chefen för Bentley och Bugatti, Wolfgang Dürheimer, bekräftade för amerikanska Car and Driver att det inte bara blir märkets kommande suv som får dieselmotor, utan också nästa generation sedanmodeller.

Än så länge finns inga detaljer om exakt vilka dieselmotorer som ska användas, men vi gissar att det rör sig om Audis V8-diesel på omkring 400 hästar – den mindre V6-motorn kan innebära ett för stort prestandatapp jämfört med bensinmotorerna, och V12-dieseln från Audi Q7 har gått ur produktion.

Den nya Bentleysuven har redan fått grönt ljus tack vare publikens stora intresse, enligt Bentleys vd Wolfgang Dürheimer.

Den nya Bentleysuven har redan fått grönt ljus tack vare publikens stora intresse, enligt Bentleys vd Wolfgang Dürheimer.

Dieselmotorer var något nytt även för konkurrenten Porsche för några år sedan, där Wolfgang Dürheimer var chef för forskning och utveckling, men satsningen har betalat sig. Bentley har redan dragit igång testerna av dieselmodellerna.

Samtidigt bekräftar Bentleychefen att flera framtida modeller blir tillgängliga som laddhybrider. Det kan innebära slutet för den klassiska V8-motorn på 6,75 liter, som debuterade redan 1959. Bentley planerar istället att bli Volkswagengruppens "kompetenscenter för tolvcylindriga motorer". Att toppa modellprogrammet med en V8 skulle då inte vara helt logiskt.

"Jag tror vi kan pensionera 6,75-liters-V8:an. Men inte förrän nästa generation Mulsanne är lanserad", säger Wolfgang Dürheimer till Car and Driver.

Hybrider, dieselmotorer och suvar – helt rätt av Bentley!
111
110