Direktrapport: Mini JCW Countryman

Testchefen drog till Tyskland för att prova en ny toppmodell av Mini Countryman. Nyheterna på John Cooper Works-temat duggar tätt just nu; först nya GP och samma vecka en JCW-version av fyrhjulsdrivna Countryman.
Annons

Direktrapport: Mini JCW Countryman
Mikael Johnsson provkörde Mini JCW Countryman i Tyskland.

Hur känns bilen?
Mycket trevlig. Inget konstigt i det för Countryman är i grunden en rolig bil att köra. Detta trots att man sitter minst en våning upp jämfört med i övriga Mini. Jag sitter stadigare i en mer skålad stol än jag hittills gjort i en Countryman. Det passar bra då det styvare chassit och den starkare motorn gärna får en att höja tempot. Nu finns det 218 hästkrafter att nyttja jämfört med 184 i Cooper S. Bland annat turboaggregat och laddluftkylare är utbytta.

Mini tävlar ju i rally-VM återigen – finns det några rallytakter?
Jodå, det fina chassibalansen som Countryman har kom direkt fram när jag nyss lekte rally på en grusväg som vi hittade. Den var inte med i Minis planerade rutt, men med fotografens hjälp hittade vi ett parti. Bildbevis kommer i papperstidningen längre fram. Grusväg är mammas gata för denna fyrhjulsdrivna Mini (första fyrhjulsdrivna JCW).

Vad är bäst?
Bluddret från avgasröret med sportknappen intryckt. Dova men trevliga knallar och puffar kommer på gasavdrag. Minst tio i rad räknade jag till och jag är svag för sådant. Helskoj!

Direktrapport: Mini JCW Countryman
Mini JCW Countryman går (nästan) att skapa genom att kryssa för rätt tillval i en Cooper S.

Vad är sämst?
Det skulle vara att man inte tog i ännu mer. Den är fin, men väldigt mycket går att bocka för redan idag för på en Cooper S, så den känns knappast jättespeciell. Personligen hade ett eller två steg mot WRC-bilen varit välkommet. Lite råare bil alltså. Åtminstone som typ Focus RS eller Impreza WRX STI. Men Mini talar hellre om att detta är första JCW-versionen som kan få automatlåda, vilket är viktigt på många marknader – usch!

Vad kostar den?
Mini JCW Countryman får ett svenskt pris på 325.000 kronor.

Klicka här för att läsa om maxbusiga Mini John Cooper Works GP

Klicka här för att läsa om suv-coupén Mini Paceman

Annons
Annons
Rulla till toppen