Maserati utmanar BMW med tre nya modeller

Framtiden ser ljus ut för Maserati. På bara två år ska tre nya modeller lanseras – tuffaste konkurrenterna blir BMW och Audi.

Sport GTS Awards Edition är bara en av alla specialversioner av Maserati Quattroporte. Men redan efter nyår kommer en helt ny modell. Rollen som sportig sedan är dock oförändrad.

Nu är det länge sedan Maserati lanserade en helt ny modell. De senaste åren har märket lanserat specialversioner av befintliga Quattroporte och GranTurismo, men enligt brittiska Car påbörjas en modelloffensiv med tre viktiga nyheter redan efter nyår.

Först ut blir helt nya Quattroporte, som lanseras på Detroitsalongen i januari. Inte ens Maserati kan undvika downsizing och därför kommer nya Quattroporte med en dubbelturbo-V6 som alternativ till V8-motorerna. V6-motorn är en del av en helt ny motorfamilj i samma storleksklass som BMW:s raka turbosexa som bland annat sitter i 335i. De nya motorerna utvecklas delvis tillsammans med Ferrari och hamnar både i Maserati och Alfa Romeo.

Maserati Quattroporte kommer dessutom med fyrhjulsdrift för att inte tappa kunder till Porsche Panamera. En annan viktig konkurrent är Jaguar XJ, som kommer med både kompressor-V6 och fyrhjulsdrift.

Kubang blir förmodligen den Maserati som rör upp känslorna mest hos entusiasterna. Den blir stor och fyrhjulsdriven, tekniken under skalet hämtas från Jeep Grand Cherokee och Kubang blir märkets första modell att tillverkas utanför Italien – bilen skruvas ihop i Detroit.

Nästa stora nyhet är nya "Maseratina" – en mindre modell strax under Quattroporte. Den ska konkurrera med BMW M5, Audi RS 6 och Mercedes E 63 AMG och lanseras under andra halvåret 2013. Det har länge viskats om en "baby-Quattroporte" och nu är den alltså äntligen på väg.

Bilen, som internt kallas "Projekt M157", blir enligt källor till Car 4,9 meter lång. Under huven hamnar förutom V6-motorn med dubbla turbo från Quattroporte också en bensin-V8 och en dieselsexa, för att utmana BMW M550d xDrive och Audi A6 BiTDI.

Sist ut i trion blir suven Kubang, som Car beskriver som "en X5 på steroider". Crossovern visades i konceptformat 2011 och nu har koncernchefen Sergio Marchionne godkänt projektet för serieproduktion. Maserati Kubang hamnar i ett tufft segment med både etablerade modeller och nykomlingar: Range Rover Sport, Bentley Exp 9F, Porsche Cayenne och Lamborghini Urus. Lansering blir 2014.

Det här tycker jag låter som ett recept för framgång – heja Maserati!
344
69