Nissan Terra FCEV Concept – nya Juke?

Med konceptbilen Terra FCEV gläntar Nissan på dörren till framtiden, både när det gäller teknik och design. Elmotorn får ström via vätgas och en bränslecell. Designen – ja, är det kanske en antydan om nästa generation Juke?
Annons

Nissan Terra FCEV Concept – nya Juke?
Nissan är rätt snåla med fakta, ännu så länge, men på Parissalongen ska vi förhoppningsvis få reda på mer om Terra FCEV Concept. Är det en föraning om nästa Juke?

Både Honda och Mercedes har varit rätt envisa med att utveckla bränslecellbilar där en elmotor får energi från vätgas. Tekniken med vätgas har hög verkningsgrad och drivmedlet kan placeras i gastankar, utan de nackdelar som ett tungt batteripaket har. Till nackdelarna hör dock behovet av en helt ny infrastruktur med ”vätgasmackar” där drivmedlet kan tankas.

I Paris ska vi få se hur även Nissan ansluter sig till det ”gäng” som vill visa på vätgasens fördelar och får vi tro ryktena inom bilindustrin ska Renault/Nissan utveckla seriemässiga vätgasbilar innan decenniets slut.

Elektriska drivlinor har ju Nissan och Renault redan stor erfarenhet med modeller som Leaf, Zoe, Twizy, Kangoo Z.E. och snart även Infiniti Le (visas som koncept i Paris). Skillnaden med Nissan Terra FCEV Concept är alltså att energin lagras i vätgas istället för i ett batteripaket.

Några tekniska detaljer ger inte Nissan i skrivande stund och vi får se om man snart släpper fler fakta på sin mediaportal. Till dess får vi titta på bilderna och fundera på om det är en föraning om nästa generation Nissan Juke som vi ser. Vad tror ni läsare – är Terra FCEV Concept rätt väg för Nissan?

Annons
Annons
Rulla till toppen