Peugeot Onyx – dieselhybrid med 680 hästar

Nu har Peugeot släppt alla fakta om konceptbilen Onyx. Ryktena om hybriddrift och 400 hästar var en underdrift – Onyx får en mittmonterad diesel-V8 och effekten ska ligga på 680 hästar!
Annons

Peugeot Onyx – dieselhybrid med 680 hästar
Peugeot Onyx låter riktigt seriös: keramiska bromsar som mäter 380 millimeter fram och 355 bak, specialutvecklade däck från Michelin, 20-tumsfälgar och 680 hästar!

Det drar ihop sig till bilsalong och Peugeot har en hel del spännande på gång: crossovern 2008 visas i konceptform och kan bli verklighet nästa år, RCZ får ett facelift och kommer i ny R-version med 260 hästar, och nu finns dessutom alla detaljer om konceptbilen Onyx som smygvisades tidigare i veckan.

Designen är skarpare och yxigare än vad vi vant oss vid från Peugeot. Framskärmarna och dörrarna tillverkades för hand av koppar, vilket gör att formen ändras över tid och får ”patina”. Andra karossdetaljer tillverkas i mattsvart kolfiber. De två bubblorna på taket följer med från RCZ.

På insidan finns (minimalistiskt nog) inga stolar, utan bara två separata ”utrymmen”. Interiörstylisten Julien Cueff förklarar att han inspirerades av ett vardagligt objekt, nämligen äggkartongen (?).

”Med väldigt låga materialkostnader skyddar den väldigt ömtåliga produkter. Jag anpassade det konceptet till ett intuitivt område, med ett minimum av ihopkopplade delar, för att man ska bli ett med bilen”, säger han. Det förklarar saken…

Peugeot Onyx – dieselhybrid med 680 hästar
Insidan är riktigt läcker, men lär inte hamna i en serieproducerad bil under den närmaste framtiden. Instrumentpanelen tillverkas av återvunna tidningar, som pressats ihop för att skapa något som liknar brädor. Peugeot kallar det ”Newspaper Wood”.

En kul detalj är att kolfiberstrukturen bara består av tolv delar och väger 100 kilo. Hela bilen väger in på 1.100 kilo. Jämfört med Peugeot RCZ är Onyx 36 centimeter längre, 35 centimeter bredare och hela 23 centimeter lägre.

Även tekniken skiljer sig en del från standardmodellerna. De första uppgifterna skvallrade om att Onyx skulle bli en bensinhybrid med omkring 400 hästar. Nu avslöjar Peugeot istället att Onyx blir en dieselhybrid med en mittmonterad 3,7-liters V8-motor. Den skickar kraften till bakhjulen via en 6-växlad sekventuell växellåda. Dessutom finns en elmotor som kan ge ytterligare 80 hästkrafter vid behov.

Onyx visar hur Peugeot tänker kring framtidens design och teknik, men tyvärr är chanserna extremt små att bilen hamnar i serieproduktion. Istället lär designdetaljer och teknik flyttas över till Peugeots standardmodeller.

Annons
Annons
Rulla till toppen