VW-chefen sätter betyg på Kia

Volkswagens dynamiska koncernchef Martin Winterkorn ser ett hot från Hyundai/Kia. På plats i Paris tog Winterkorn chansen att ”provtrycka” nya familjebussen Kia Carens och vi var där. Blev det ett nytt utbrott – som när han provsatt Hyundai i30?
Annons

VW-chefen sätter betyg på Kia
Den nya generationen Kia Carens anknyter till den design som övriga Kia-modeller fått. Även inredningen har fått ett lyft. Men de två platserna längst bak är fortfarande mest lämpade för barn.

De som följer nyhetsflödet här på auto motor & sport har nog inte missat att Kia Carens genomgått ett generationsskifte. Nya Kia Carens, som ska säljas som både fem- och sjusits, jämförde vi med Toyota Verso för en tid sedan (klicka på länken för att läsa) och här på Parissalongen har vi för första gången möjlighet att provsitta bilen.

De första intrycken från Kia Carens är positiva. Förutom de uppenbara yttre förändringarna som gör Carens mer lik de andra modellerna hos Kia så har inredningen fått ett välbehövligt lyft. Baksätet i mitten ger ett acceptabelt benutrymme (artikelförfattaren, 181 cm lång) får precis plats ”bakom sig själv”. Däremot är insteget till de bakre stolarna ganska trångt och de platserna lämpar sig bäst till barn eller inte allt för storväxta ungdomar.

Kia Carens ska börja levereras till kund i Sverige från och med mars-april. Instegsmodellen med fem sittplatser ska kosta cirka 195.000 kronor (bensinmotor). Sjusitsmodellen med komfortpaket ska kosta runt 210.000 kronor.

VW-chefen sätter betyg på Kia
Martin Winterkorn – stora leendet i mitten – verkade nöjd efter sin genomgång av Kia Carens. Betyder det att han anser att VW Sharan är en bättre bil än Carens? Vi vet inte, herrarna i VW:s ledning pratade mycket lågmält och det var omöjligt att tjuvlyssna.

Efter att auto motor & sport provsuttit Kia Carens kom VW-chefen Martin Winterkorn med följe till montern. Winterkorn verkade ha bra koll på vilka nya modeller som skulle kontrolleras och började genast undersöka Carens – noga. En stor grupp av VW-koncernens högsta chefer tittade också på bilen och det var en del spända ansikten som väntade på Winterkorns dom.

Som ni nog minns smygfilmades Martin Winterkorn när han provsatt Hyundai i30 på Frankfurtsalongen förra hösten (klicka på länken för att läsa mer och se videon). Winterkorn var på sitt sämsta humör och skällde ut sina chefer för att de inte konstruerat en lika bra rattjustering som Hyundai gjort på i30. Martin Winterkorn är känd för sitt temperament och hårda nypor och VW-koncernens toppchefer såg ut som skolgossar när de kritiserades.

Men när Martin Winterkorn tittat färdigt på Kia Carens var han påtagligt nöjd, nästan uppsluppen. En handskriven lapp plockades fram och förmodligen var det en del mätpunkter som diskuterades. Hela gruppen var väl medvetna om att de var iaktagna och samtalet hölls på låg nivå och papperslappen gick inte att fotografera. Därför vet vi inte mycket om innehållet, men antar att Winterkorn trots allt håller VW Sharan för att vara en bättre bil – eller vad tror ni läsare? Titta även på bildgalleriet nedan.

 

Annons
Annons
Rulla till toppen