TV: Opel Adam – vinna eller försvinna?

På Opels 150-årsdag lanseras nya småbilen Adam, som måste bli en succé. Och Fredrik Langendorf verkar imponerad av hela Opelmontern på Parissalongen.
Annons

Sällan har en enskild modell betytt så mycket för hur framtiden för ett märke ser ut. Opel befinner sig mitt i den europeiska bilkrisen, och väljer nu att satsa allt på nya småbilen Adam, som upptog hela Opels monter på Parissalongen. Bilen är döpt efter grundaren Adam Opel och ska konkurrera med Fiat 500 och Mini Cooper.

Opel väljer dock en ny vinkel: Adam är ingen retrobil, utan en nyskapande småbil som naturligtvis går att skräddarsy exakt som köparen vill ha den. Det finns över 30 fälgar att välja på och även baksidan av innerbackspegeln kan beställas i olika färger. Tre utrustningsnivåer erbjuds, med namn som definitivt inte fanns i Opels modellprogram innan: Jam, Glam och Slam.

Vid lanseringen finns tre bensinmotorer på mellan 70 och 100 hästkrafter, där den snålaste släpper ut 118 gram. Vi hade hoppats på fler snåla motoralternativ – kanske en trecylindrig turbomotor – och på Europamarknaden lär kunderna kräva dieselmotorer. Men första intrycket blir ändå mycket bra. Vad tycker du?

Annons
Annons
Rulla till toppen