Ladda elbilen under restaurangbesöket

Snart kan du ladda elbilen medan du äter på McDonald's. Första nya McCharge-stolpen sätts upp i Kungens Kurva söder om Stockholm.
Annons

Ladda elbilen under restaurangbesöket
Snabbladdningskontakten som finns just nu i McCharge-stolparna fungerar för Nissan Leaf, Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-Zero, Peugeot iOn och Fiat 500. En uppdaterad variant lanseras senare som också passar Renault Zoe, uppger Ny Teknik.

Så funkar det

Laddstationerna klarar snabbladdning av både växelström och likström. I likströmsläget ger den 50 kW vilket innebär att en Nissan Leaf eller annan CHAdeMO-kompatibel bil kan laddas upp till 80 procent på 20 minuter. I växelströmsläget har stationen en maximal kapacitet på 43 kW.
Källa: McDonald’s

Att korta ned laddtiden är en av de största utmaningarna för elbilstillverkarna. Tesla presenterade nyligen ett nätverk med superladdare, och hamburgerkedjan McDonald’s gör på samma sätt i Sverige. Men här behöver du inte ha en Tesla för att få använda laddstolparna.

De nuvarande laddstolparna hos McDonald’s har en vanlig hushållskontakt, vilket enligt Ny Teknik gör att två timmars laddning ger ungefär två mils körning. Nu används istället en snabbladdare som utvecklats av Nissan. Det är dock inte fastställt exakt hur mycket snabbladdningen sliter på batteriet.

En Nissan Leaf kan snabbladdas till 80 procent i de nya McCharge-stolparna på 20 minuter. 50 snabbladdare installeras på flera ställen i Norden, bland annat längs med E18 mellan Stockholm och Oslo samt på E4 mellan Stockholm och Malmö. Först ut är Kungens Kurva, strax söder om Stockholm.

”Vi räknar med att alla installationer ska vara genomförda senast under nästa år, säger Marie Fossum”, ansvarig för elbilssatsningen på Fortum, till Ny Teknik.

Annons
Annons
Rulla till toppen