Indisk lågprisbil kommer till Europa

Den lanserades som ”världens billigaste bil” i hemlandet Indien för drygt fyra år sedan, men trots lågt pris har den stora succén uteblivit. Nu ryktas det om att en uppgraderad version av Tata Nano är på väg till både USA och Europa.
Annons

Indisk lågprisbil kommer till Europa
Är USA och Europa redo för en indisk budgetbil 2015? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

Tata Nano lanserades 2008 som ”världens biligaste bil” och fick stor uppmärksamhet även på våra breddgrader. Prislappen på den indiska marknaden motsvarade endast cirka 16.000 SEK, vilket får anses klart attraktivt för en modern bil med plats för fyra vuxna. Originalversionen av Nano var dock påvert utrustad och drevs framåt av en tvåcylindig dieselmotor på futtiga 35 hästar. Trots sitt låga pris har den monumentala succén som förväntades inför lanseringen uteblivit, delvis på grund av bränderna som drabbat bilmodellen.

Indisk lågprisbil kommer till Europa
Trots nätta yttermått har Tata Nano plats för fyra vuxna. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

Även om försäljningen i hemlandet haltar vill Tatagruppens chef, Ratan Tata, expandera försäljningen av Nano till både USA och Europa. Tatas förhoppning är att lansera en uppgraderad europaversion av modellen 2015, då utrustad med bland annat servostyrning och antisladdsystem samt en prislapp på cirka 8000 euro.

”Vi håller på att omarbeta Nano för att anpassa den till både den amerikanska och europeiska marknaden. Både Smart och Fiat 500 har höga prislappar men folk köper dem ändå för att de är små och snåla, därför tror vi att tror vi att vårt låga pris är en stark konkurrensfördel”, säger Ratan Tata till Automotive News.

Indisk lågprisbil kommer till Europa
Konceptbilen Tata Pixel. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.
Indisk lågprisbil kommer till Europa
Konceptbilen Tata Megapixel. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION.

En inte allt för vild gissning är att den uppgraderade versionen av Nano lär hämta delar av både teknik och design från konceptbilarna Pixel och Megapixel som visats på motorsalonger under de senaste åren.

Vad tror läsarna, är USA och Europa mogna för en indisk budgetbil år 2015?

Annons
Annons
Rulla till toppen