Hyundai i30 Kombi – oväntat säker…

På eget bevåg har Hyundai krocktestat i30 Kombi, under överinseende av oberoende Euro NCAP. Nya i30 Kombi – den förmodade storsäljaren i Sverige – fick som väntat full pott med fem stjärnor. Men Hyundai i30 Kombi visade sig vara oväntat säker på ett område.
Annons

Hyundai i30 Kombi - oväntat säker...
Femdörrars halvkombi i30 har fått fem stjärnor i krockbetyg och det får även Kombi – inte helt otippat.

Själva krocktestet utfördes av Hyundai men övervakades och godkändes av oberoende Euro NCAP. Krocktester sker ibland på initiativ av Euro NCAP och ibland är det biltillverkaren som själv bekostar krocktestet för att kunna få ett betyg som ska användas i marknadsföringen.

Om Euro NCAP inte anser en bilmodell som tillräckligt intressant (den säljer förmodligen inte så mycket) och biltillverkaren inte självmant öppnar plånboken så förblir modellen utan krockbetyg. Det är av den anledningen som vissa biltillverkare har betyg på i stort sett alla sina modeller och andra biltillverkare bara har några få krockbetyg på sina bilar.

Men nu ville alltså Hyundai ha svart på vitt vad nya i30 Kombi presterar säkerhetsmässigt och utförde ett krocktest. Tittar man på de olika delmomenten fick Hyundai i30 Kombi mycket bra betyg för barnsäkerheten – både 18 månader och tre år – vilket ledde till 90 procent. Det är ett ledande betyg i detta bilsegment, enligt Hyundai. Även krockbetyget för vuxna fick 90 procent, bland annat med hjälp av bra resultat för att undvika pisksnärtskador.

Antisladdsystem är standard på Hyundai i30 Kombi, liksom bältesvarnare för både fram- och baksäte. Det gav betyget 86 procent för assisterande system.

Toppbetyget fem stjärnor fick inte första generationen Hyundai i30 i första försöket 2007, då den ”bara” fick fyra stjärnor. Men Hyundai gav sig inte utan förbättrade i30 och testade på nytt 2008 – med fem stjärnor som resultat. De modernare i20, ix35, ix20, i40, Veloster och givetvis även andra generationen i30 femdörrars halvkombi har också fått fem stjärnor hos Euro NCAP. Nya i30 Kombi säljs i hela Europa med Hyundais femåriga garantipaket. Vill du läsa vårt test av Hyundai i30 Kombi, som möter Kia Ceed kombi, så ska du klicka på länken. Som prenumerant läser du tidningen gratis här på sajten.

Annons
Annons
Rulla till toppen