Toyota erbjuder NASA bogserhjälp!

NASA:s egna fordon visar sig vara för tungt så får man ta en standard Toyota Tundra som drar ekipaget istället. Se filmen här!
Annons

När rymdfärjan Endeavour skulle flyttas till sitt nya hem på California Science Center visade sig att det ordinare bogserfordonet var för tungt för bron som färden gick över. En bro som korsar en av USA:s mest trafikerade motorvägar. Toyota som i 20 års tid sponsrat California Science Center var inte nödbedda utan ställde en helt standard Toyota Tundra till förfogande.

Bilen som byggs helt i USA kan behöva lite draghjälp (!) eftersom amerikaner fortfarande föredrar Ford F-150, det mest sålda fordonet 28 år i rad i USA. 

Rymdfärjans knappt två mil långa färd gick på mestadels vanliga gator och inför draget fick Toyota hjälp med att utveckla en specialbyggd dolly för att kunna dra Endeavour över bron. 

Bilen som drog rymdfärjan var en Toyota Tundra CrewMax 4X4 och har en 5,7 liter stor V8 som utvecklar 381 hästar. Bilen såldes av en handlare i Kalifornien och hade på intet sätt modifierats för uppdraget. 

Endeavour väger 37 ton vilket är ansenligt mycket mer än de 3.000 kilo som Toyota Tundra får lov att dra. Det kan även sättas i relation till de 155 ton som en VW Touareg drog i teveprogrammet Fifth Gear! 

Annons
Annons
Rulla till toppen