Oväntad modell populärast i Kalifornien

I Kalifornien älskar man bilar och de trender som startar där brukar sprida sig till resten av världen. I år blir det Toyota Prius som tar över kungakronan i Kalifornien, ingen annan modell säljer lika bra som just hybridbilen Prius.
Annons

Oväntad modell populärast i Kalifornien
Toyota Prius Plug-in är den ”hetaste” modellen i Kalifornien. En förklaring är det skenande bensinpriset som nu är på väg att gå över fem dollar per gallon – en helt osannolikt hög nivå för jänkarna.

Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat och den med störst ekonomi och finansiell betydelse. Hade Kalifornien varit ett eget land hade man funnits med på tio-i-topp listan över världens största ekonomier.

De trender som startar i Kalifornien brukar sprida sig till resten av världen och av den anledningen är det många biltillverkare som har designstudios på USA:s västkust. För bilindustrin har Kalifornien också en speciell betydelse då det är här man haft de strängaste avgaskraven, något som påverkar alla som vill kunna sälja på den stora marknaden.

Som vi berättat om förut har jänkarna faktiskt börjat köpa ”små” bilar på allvar det senaste året, det segment som i USA kallas för ”compact cars”. Men fortfarande är det stora, rambyggda pickuper som är medelamerikanens favoritbil. Fords F-serie pickuper har under decennier varit den mest sålda bilmodellen, följd av Toyota Camry.

Oväntad modell populärast i Kalifornien
I Kalifornien ska det vara en hybridbil, gärna en laddhybrid som går riktigt snålt.

Men i Kalifornien har man lite annorlunda bilsmak och under 2011 var Honda Civic den populäraste bilmodellen med 37.475 sålda bilar. Honda var även tvåa med Accord (36.619 bilar) och tätt därefter kom två Toyota-modeller – Camry (36.461 bilar) samt Prius (34.129).

Prius växer i popularitet och Kalifornien är speciellt förtjusta i hybridmodellen då 25 procent av alla Prius som säljs i USA går till just denna delstat. Uppenbarligen gjorde Toyota helt rätt när man utökade Prius-familjen med den sjusitsiga Prius+ (heter Prius V i USA) och laddhybriden Prius Plug-in. Under årets nio första månader har de tre Prius-modellerna gått om Honda och är nu den bästsäljande bilen i Kalifornien. Totalt har 46.380 Prius sålts i Kalifornien.

Varför älskar då bilköparna i Kalifornien Prius över allt annat? En del av svaret är förmodligen att de inte direkt älskar Prius, men hatar bensinpriset. I USA anser man att ett bensinpris på runt två dollar per gallon är ”normalt” men just nu ligger snittet i nationen på cirka 3,75 dollar/gallon och i Kalifornien är det extra dyrt med ett snittpris på 4,67 dollar/gallon.

De höga bensinpriserna har ökat försäljningen av hybridbilar och under årets första nio månader såldes 374.000 hybrider i USA, nästan hälften av dessa är en av de tre Prius-modellerna.

Annons
Annons
Rulla till toppen