SPION: Ny Rolls Royce-utmanare från Mercedes

Det finns inte så mycket att välja på om man vill ha en überlyxig cabriolet med plats för fyra men Mercedes har något på gång. Deras Ocean Drive-koncept ser ut att bli verklighet!
Annons

SPION: Ny Rolls Royce-utmanare från Mercedes
Fullspäckad med ny teknik och en interiör som är betydligt lyxigare än någon tidigare Mercedes.
Klicka på bilden för fullstorlek!

Under Detroit Motor Show 2007 presenterade Mercedes ett intressant lyxkoncept som de kallade Mercedes Benz Ocean Drive. Nu verkar det som om den kommer bli verklighet. Vår spionfotograf har lyckats fånga en kraftigt maskerad prototyp under några första hemliga tester. 

Medan Ocean Drive visades upp med en fyradörrars kaross kommer den nya S-klasscabben (som Mercedes troligen kommer kalla S-klass Cabriolet) nöja sig med två dörrar. 

Det ser ut som cabben använder sig av samma kamouflage som S-klassprototyperna hade. Man kan skönja vad som troligen är en falsk hardtop men den är nog en del av maskeringen. Kanten mellan vindrutans överdel och hardtoppen är för stor så det ser ut som den sitter ovanpå någonting. Vi förväntar oss att det sitter en riktig tygcab under men som Mercedes inte vill avslöja riktigt än. 

Nu när Maybach gått i graven kommer Mercedes bredda sitt utbud i lyxklassen. Under de närmaste åren kommer vi få se flera lanseringar i lyxsegmentet, bland annat en extra lång Pullman-version, denna S-klass Cabriolet och en ny S-klass Coupé som ska ersätta den nuvarande CL-klass.

SPION: Ny Rolls Royce-utmanare från Mercedes
Hardtoppen döljer en riktig tygcab. De fyra dörrarna som visades upp på konceptet är nu bara två.
Klicka på bilden för fullstorlek!

Nästa S-klass blir sju modeller

• Sedan (W222, 2013)
• Lång (V222, 2013)
• Extra lång (X222, 2014)
• 600 Pullman (2015)
• Coupé (C217, 2013)
• Cabriolet (A217, 2014)
• 4-dörrars Coupé (C222, 2015, ännu inte godkänd för produktion)

Alla nya S-klasser byggs på Mercedes modulära MRA-plattform (Mercedes Rear-wheel Architecture) och senare kommer även mellanklass bilar byggas på den. Troligen kommer MRA ha en ny typ av fyrlänkad framfjädringsdesign som ytterligare kommer uppta krafter från styrning, bromsning och stötdämpning. Den nya plattformen kommer huvudsakligen byggas i stål men räkna med mycket aluminium och andra lättviktsmaterial för att kunna hålla vikten nere.

Lite av den avancerade teknik vi kan förvänta oss i nya S-klass är Magic Body Control som filmar vägen framför bilen med en kamera och anpassar fjädringen efter potthål och andra ojämnheter. Magic Sky Control innebär att passagerarna kan minska ljusinsläppet i fönsterrutorna och Magic Light Control är nästa generation dynamiska led-strålkastare. Även en kökörningsassistent som ska kunna följa trafiken vid trafikstockningar. 

Comand-systemet ska kunna uppdateras direkt via internetanslutningen, och dessutom lär även nyheterna från Mercedes SL även hitta ned i S-klassen – bland annat Frontbass (bashögtalare monteras i tomrummen i sidodörrarna fär att använda karossen som ljudförstärkare) och Magic Vision Control (där munstyckena för spolarvätska monterats i vindrutetorkarna och inte på motorhuven).

Nya Mercedes S-klass testar redan nästan helt utan maskering och bör visas upp under första halvan av 2013. Kanske på Genève-salongen i mars? Det är möjligt att vi kan förvänta oss Mercedes nya lyxcab ett år senare, alltså i mitten av 2014. 

SPION: Ny Rolls Royce-utmanare från Mercedes
Klicka på bilden för fullstorlek!
SPION: Ny Rolls Royce-utmanare från Mercedes
Klicka på bilden för fullstorlek!
Annons
Annons
Rulla till toppen