Bugatti planerar extrem Veyron med 1600 hk

Nya uppgifter gör gällande att Bugatti planerar en ”Über-Veyron” som ska klå alla kommande konkurrenter. Vad sägs om 250 kilo lägre vikt, 1.600 hk och därmed ett viktförhållande kilo/hästkraft på otroliga 1/1?
Annons


Redan sommaren 2010 kunde vi här på auto motor & sport berätta om hemliga tester på Volkswagens testbana i Ehra-Lessien. Vår vanligtvis så insatta källa rapporterade att VW Group en gång för alla skulle krossa all konkurrens med en ny ”Super-Veyron”.

Med hjälp av lägre vikt och betydligt mer effekt ur den 16-cylindriga motorn skulle denna specialbyggda Bugatti Veyron ha uppnått den magiska gränsen 500 km/h i toppfart på Ehra-Lessiens nio kilometer långa raksträcka (klicka på länken för att läsa mer, se även videon ovan från banan).

Någon officiell bekräftelse på detta hemliga test fick vi aldrig men en månad senare, den 4:e juli, körde den nya modellen Bugatti Veyron Super Sport 431,072 km/h på VW:s testbanan i Ehra-Lessien. En representant från Guinness Book of Records fanns på plats och därmed fick vi ett nytt världsrekord i toppfart för en serieproducerad bil.


Veyron 16.4 Super Sport uppnådde sin rekordfart med hjälp av en modifierad motor där toppeffekten höjts från 1.001 till 1.200 hk. Men kanske har Bugatti planer på att öka effekten och därmed toppfarten ytterligare. Enligt amerikanska tidningen ”Automobile” jobbar Bugatti med en ”über-stark” SuperVeyron inför nästa Frankfurtsalonge, hösten 2013. Motorvolymen ökar och enligt Automobile ska toppeffekten hamna kring 1.600 hk.

Samtidigt ska ingenjörerna ha jobbat hårt med vikten på den nya SuperVeyron och bantat bort 250 kilo – vilket knappast låter sig göras utan mycket omfattande förändringar. Tidningen hävdar att kolfibermonocoquen är intakt men att front och akter är helt omarbetade.

Bantningen skulle – allt enligt Automobile – få ner vikten till 1.600 kilo och därmed har uppnått en annan magisk punkt: ett kilo per hästkraft. Accelerationen 0-100 km/h ska avverkas på smått otroliga 1,8 sekunder och även på detta område skulle alltså SuperVeyron vara bättre än någon annan serieproducerad bilmodell.

Nästa vår och sommar lär det komma ett besked från Bugatti, om nu ryktena från Automobile (klicka på länken för att läsa) stämmer.

Bugatti planerar extrem Veyron med 1600 hk
Hur långt går det att sträcka den tekniska nivån i Bugatti Veyron? Kanske en bit till, om vi får tro amerikanska Automobile. KLICKA PÅ BILDEN FÖR EN MYCKET STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen