Fiat + PSA + Opel > VW

UPPDATERAD med ny information! Ju större desto bättre verkar vara receptet i kristider. Fiatchefen har påståtts vilja skapa en europeisk biljätte som kan bli större än Volkswagen. Samtidigt är framtiden för Lancia extremt osäker.
Annons

Fiat + PSA + Opel > VW” /><figcaption>Saker pekar inte riktigt i rätt riktning för Fiat trots att företaget nyss lanserat tredje generationen av Fiat Panda 4×4.</figcaption></figure>
<figure>
	<img decoding=

Enligt ekonomisajten Bloomberg har Peugeot avbrutit affären. Peugeot föredrar det nuvarande samarbetet med GM framför en ny stor europeisk fordonsallians. Dessutom ska det faktum att Peugeot beviljats 60 miljarder kronor i statligt stöd ha bidragit till komplikationer, då franska politiker i så fall skulle få sitta i styrelsen.

Men nu säger Marchionne till Automotive news att han ”pratar med GM:s vd Dan Akerson och PSA:s vd Philippe Varin men att Opel aldrig diskuterats såsom Bloomberg rapporterar”. Marchionne berättar att de är alla bekymrade över prisutvecklingen i Europa men att nyheten om en sammanslagning är ”ovanlig” och ”bisarr”.

”Det verkar som att Marchionne försöker få till en situation där EU:s volymspelare, utan VW, blir ’too big to fail’ och på så sätt kan hamna i en bättre förhandlingsposition. Men jag tycker detta mest verkar vara önsketänkande”, säger Erich Hauser, analytiker vid Credit Suisse till Bloomerg.

Ett av de mest kontroversiella besluten Sergio Marchionne tagit var att sälja Chryslerbilar under namnet Lancia. Men nu verkar Fiatchefen backa om varumärket Lancia. Enligt italienska Reuters finns planer på att skrota samtliga modeller utom citybilen Ypsilon. Vid en telefonkonferens berättade Sergio Marchionne att ”det inte finns något sätt att ta tillbaka Lancia till vad det en gång var”.

Annons
Annons
Rulla till toppen