Nya Maserati Quattroporte – fortfarande lika snygg?

I januari har den premiär men vi har bilderna redan nu! Längre, lättare, lyxigare och starkare än föregångaren är receptet som ska locka kunderna att välja Maserati Quattroporte. Men är den snyggare än den förra?Det var så dags att uppdatera Maserati Quattroporte eftersom den förra modellen har hela åtta år på nacken efter debuten 2004. Nu är sjätte generationen här och den får sin debut  på Detroit Motor Show i januari 2013. 

Som brukligt på nya modeller nu för tiden är Quattroporte VI både längre och lättare än den föregående versionen. 5.200 mm uppges den nya bilen vara vilket är 148 mm längre än utgående modell och basen utgörs av en ny monocoque i stål. Den ökade längden betyder mer benutrymma för baksätespassagerarna.

Den nya lättare Quattroporte ska väga in på 1.940 kilo vilket är 50 kg mindre än tidigare, mycket tack vare användande av aluminium. Nytt för 2014-års modell är att Maserati erbjuder Quattroporte med fyrhjulsdrift, men detta är först ett år efter den bakhjulsdriva varianten fått premiär. 

Vid lanseringen är det en Ferrari-V8 som sitter under huven, troligen en uppdaterad version av den nuvarande 4,7-litersspisen på 460 hk. ZF ordnar den automatiska växellådan och vi lär få se sänkta utsläpps- och förbrukningssiffror. Det uppges att Maserati funderar på kompressormatade och turboladdade V6:or och V8:or, även en diesel ska ha nämnts. 

Bilderna visar en bil som starkt påminner om den förra generationen men som varsamt förfinats för att ge bilen en mer maskulin framtoning. Inuti bilen satsar man på massor med lyx och flertalet funktioner kommer skötas via en central pekskärm.

"Vi har medvetet behållit vissa av de karakteristiska elementen av förra modellen: grillen, de tre ventilationshålen på sidan och den trekantiga c-stolpen", säger Lorenzo Ramaciotti, chef för Maserati Design Centre. "Samtidigt har vi arbetat fram en look och en känsla av elegans och maskulinitet med ramlösa dörrar och tre sidofönster." 

Nya Maserati Quattroporte förväntas kosta från 900.000 kronor upp till 1,5 miljoner kronor för toppmodellerna.

Klicka här för att komma direkt till albumet!

Snyggt jobbat, Maserati! Quattroporte är fortfarande lika snygg.
412
43