Nytt kinesiskt bilmärke till Genève

Kinesiska bilmärken finns det redan, två av dem köpte Saab och Volvo. Men nu är ett nytt på gång och de har högt uppsatta mål. Har du någonsin hört talas om Qoros?
Annons

Nytt kinesiskt bilmärke till Genève
Qoros kommande modellprogram. Undrar vad vi får se i Genève?
Klicka för fullstorlek!

Just nu tjänar europeiska, amerikanska och japanska bilfabrikanter grova pengar på att sälja bilar i Kina och kineserna är så klart intresserad av den marknaden. Det finns redan en hel del kinesiska bilmärken och de mest kända är bland annat Geely, BAIC, Great Wall, Brilliance och Chery, men det nyaste är Qoros som ägs av Chery och ett israeliskt holdingbolag. 

Nu rapporteras det att Qoros kommer till bilsalongen i Genève för att visa upp flera modeller som ska tilltala unga köpare i Europa och Kina. Bilderna i filmen nedan är på en modell kallad C11 och ska enligt uppgifter få en 1,6-liters radfyra med turbo från Chery. Sex växlar som antingen sköts manuellt eller med dubbelkopplingslåda ska vara alternativen.

Nytt kinesiskt bilmärke till Genève

Qoros C11 ska storleksmässigt vara som en VW Jetta och har flera ”stylingelement som ska tilltala européer” och ett ”innerutrymme som kan jämföras med en större bil”. 

Qoros har knutit flera kunniga västeuropéer till sig och designen av C11 ska ha ritats av mannen bakom nya Mini, Gert Hildebrand. I ett pressmeddelande säger Qoros att man planerar ett omfattande modellprogram och ska visa en ny modell var sjätte månad, inklusive hybrider och elbilar. De ska även konstrueras i enlighet med de strängaste säkerhetskrav för att kunna få maxpoäng i Euro NCAP och slippa den skam som Brilliance fick utstå

Just nu håller Qoros på att färdigställa en fabrik i Kina som har en initial produktionskapacitet på 150.000 fordon om året men som ska kunna klara av upp till 450.000 fordon om året.

Annons
Annons
Rulla till toppen