Officiell: Skoda Octavia III – bilder och fakta

Nu har vi äntligen fått de första bilderna på nya Skoda Octavia III. Den tredje generationen Octavia blir nio centimeter längre, fem cm bredare och ändå 102 kilo lättare. Fem motorer finns att välja på när nya Octavia kommer till Sverige, i mitten på mars.
Annons

Officiell: Skoda Octavia III – bilder och fakta
Så här ser den ut, Skodas viktigaste modell: Octavia III. Siffran III kan också symbolisera antalet tillverkade Octavia, så här långt, i antal miljoner bilar. Fler bilder finns i galleriet nedtill på sidan.

Att Octavia är en viktig modell för Skoda är ungefär lika självklart som att Påven har en lustig mössa. Sedan Volkswagen tog över ledningen av Skoda och överförde sina plattformar och teknik har Octavia blivit en gigantisk succé med över tre miljoner sålda bilar världen över. I Sverige har 75.000 Octavia sålts och vi tillhör en av de marknader som först får ut bilar till handlarna.

Som vi har kunnat berätta förut växer Skoda Octavia på både bredden och längden. Axelavståndet ökar med 108 millimeter (2.686 mm), vilket ger framför allt mer knäutrymme i baksätet (73 mm). Överhängen har minskat något och trots längre hjulbas ökar längden ”bara” med 90 millimeter till 466 centimeter. Skoda Octavia hamnar därmed i en speciell position mellan kompaktklass (Golf-klass, runt 4,3–4,5 meter) och mellanklass (4,7–4,8 meter), ungefär som Opel Astra Sports Tourer (4,7 meter).

Som tidigare är det halvkombilucka som gäller på Octavia och bagageutrymmet mäter 590 liter – alltså 15 liter mindre än föregångaren, men sannolikt tillräckligt ändå och betydligt större än hos konkurrenterna.

Dagens Skoda Octavia har sex motoralternativ och när de första, nya bilarna kommer erbjuds fem motorer – två dieslar och tre bensin med effekt mellan 105–180 hk.  Snålaste versionen, som Skoda kallar ”GreenLine” får en 1,6-liters TDI-motor med 110 hk (81 kW) som drar 3,4 l/100 km och har ett CO2-utsläpp på 89 g/km. Senare under 2013 kommer fler motoralternativ, liksom fyrhjulsdrift och även den sportiga RS-modellen. Givetvis blir det även en kombiversion av nya Skoda Octavia.

Den som vill läsa mer om tredje generationen Skoda Octavia kan ladda hem pressreleasen, på svenska, genom att klicka på länken.

Annons
Annons
Rulla till toppen