Ny olja gör att USA ritar om kartan

Redan om tio år kan USA vara helt oberoende av importerad råolja, tack vare nya metoder att utvinna skifferolja och skiffergas. Därmed förlorar oljekartellen Opec sin förmåga att styra världens bränslepriser och hela kartan ritas om. Vad betyder det för din plånbok – och miljön?
Annons

Ny olja gör att USA ritar om kartan
Efter 1970 har USA varit beroende av råolja från andra länder. Oljekartellen Opec har styrt priserna och USA:s intressen i Mellanöstern har handlat mycket om oljan. Men om USA blir oberoende igen, vad händer då med Opec och de oljeproducerande länderna – blir de helt ointressanta för USA? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

USA var länge självförsörjande med rika förekomster av olja och gas inom sina egna gränser. Men oljeproduktionen nådde sin topp i USA 1970, därefter blev man stegvis allt mera beroende av andra länders oljeexport. Parallellt med detta steg också priserna på råolja.

Att slippa sitt beroende av oljeimport har länge varit en dröm för USA:s politiker. Nya sätt att utvinna olja och gas ur skiffer och sand gör detta möjligt och om produktionsökningen fortsätter kan det innebära att USA blir självförsörjande igen om 10–20 år.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg, som citerar en rapport från ”National Intelligence Council”, innebär ett självförsörjande USA att kartan ritas om radikalt. Oljekartellen Opec har till exempel mycket svårare att styra råoljepriserna genom att – som man gör idag – minska eller öka oljeproduktionen.

Ny olja gör att USA ritar om kartan
Uttrycket ”Peak oil” används för att beskriva hur oljeproduktionen inte längre ökar, helt enkelt för att man inte funnit mer olja som lönar sig att utvinna. Men behovet av olja ökar hela tiden, därmed ökar också priserna.

Utvinningen av fossilgas är omstridd och inte utan nackdelar. Man pumpar ner vatten och kemikalier i borrhål för att få upp gasen men utsläppen är ibland svåra att styra och metangas kan tränga ut både i atmosfären och grundvattnet. Metoden kallas för ”Hydraulic Fracturing” och har fått många motståndare (klicka på länken för att läsa mer).

Miljöproblemen utgör det största hindret för att fortsätta utvinna olja/gas ur skiffer och sand, det påpekas också i rapporten från ”National Intelligence Council” som återges hos Bloomberg (klicka på länken för att läsa artikeln).

Den traditionella oljeproduktionen är förmodligen nära ”peak oil”, det vill säga den punkt då oljeproduktionen sjunker eftersom man inte hittat fler fyndigheter som lönar sig att utvinna. Eftersom efterfrågan ständigt ökar innebär det att oljepriserna stiger. Men om storkonsumenten USA kan bli självförsörjande och eventuellt även exportera olja innebär det sannolikt att prisökningen stannar upp – kanske sjunker?

 

Enligt ”National Intelligence Council” kan USA:s ökande produktion av olja (och lägre priser) leda till ökad ekonomisk tillväxt i landet och upp till tre miljoner nya arbetstillfällen 2030. Ett ämne som man inte går in på är hur klimatmålen ska nås med lägre koldioxidutsläpp för att lindra växthuseffekten. Utan en prishöjning på bränsle lär viljan att sänka sin förbrukning vara liten – och då minskar inte koldioxidutsläppen.

I den pedagogiska videofilmen ”There’s No Tomorrow” ovan redogörs för en del av förhållanden när det gäller energi, utvinning och klimatpåverkan. Filmen har svensk undertext, om man klickar på knappen för ”Textning”.

Vad tror ni läsare – är USA:s utvinning av gas/olja från skiffer och sand bra eller dåligt? Vad innebär det för maktbalansen, bränslepriserna och miljön?

Ny olja gör att USA ritar om kartan
Skiffer kan innehålla rester av organiska föreningar som, i det här fallet, är ganska tydliga. Oljeskiffer innehåller kerogen, som går att omvandla till flytande kolväten (= bränsle). Nackdelen med oljeskiffer är att det krävs mycket energi för att få ut någon energi. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen