Infiniti gör som Volvo – skapar nya namn

Från och med nästa år måste vi vänja oss vid nya modellnamn hos Infiniti. Suvmodeller och crossovers får namnet QX + nummer, QX80 till QX50, medan sedanmodeller bara heter Q – Q70, Q60 och Q50. Har Infiniti hittat inspiration hos Volvo, månne?
Annons

Infiniti gör som Volvo – skapar nya namn
Infiniti M35h är den stora sedanmodell som vi nu får lära oss ett nytt namn på: Q70. Förändringarna i nomenklaturen införs under 2013.

Slår vi upp ordet ”nomenklatur” får vi reda på att det grundar sig på latinet (”genom namn sammankalla”) och ska utläsas som ett system av termer och beteckningar som används inom ett fackområde.

Att vi slog upp ordet beror på att Infiniti beslutat sig för att förenkla sin nomenklatur för modellnamnen och låta alla modeller börja på bokstaven Q. Gamla modellnamn med G, J, M, FX, och JX utgår.

Att Infiniti väljer just ”Q” kan vi härleda tillbaka till slutet av 80-talet och dåvarande flaggskeppet Q45, som baserade sig på Nissans limousinemodell President 250. Alla sedanmodeller, cabrioleter och coupémodeller får ett modellnamn som börjar med Q och åtföljs av en siffra.

Suvmodellerna – eller ”crossovers” som nog Nissan/Infiniti föredrar – får tillägget ”X”, alltså QX plus en siffra som betecknar storleken.

Infiniti gör som Volvo – skapar nya namn
Infiniti FX45 har privatimporterats i ganska stora mängder genom åren, något som visar på att Sverige borde ha en bättre försäljningsorganisation. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Allra första sedanmodellen i nomenklaturen blir Infiniti Q50 och den kan vi inte visa ännu, då den får sin publika premiär på Detroitsalongen i mitten av januari. Nästa modellnamn är Q60, de coupé- och cabrioletmodeller som tidigare såldes som G37. Största modellen, fyrdörrarssedanen Q70, hette tidigare M45 och M35.

Bland suvar och crossovers  hittar vi bamsingen Infiniti QX80 längst upp och den hade detta namn förut också – eller åtminstone nästan, ”QX56” var namnet. Gamla modellnamnen FX, JX och EX byts ut till QX70, QX60 och QX50.

Vad säger ni läsare – blir det här en bra förenkling av nomenklaturen hos Infiniti? Eller har man låtit sig inspireras lite väl mycket av Volvos modellnamn?

Infiniti gör som Volvo – skapar nya namn
Så här ska nomenklaturen se ut för Infinitis modeller, från och med nästa år. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen