Saab 9-7 – en lyxlimousin som inte blev av

Ovanför 9-5 planerade Saab att bygga en lång lyxlimousin med arbetsnamnet "9-7". Tidigare inte publicerade skisser visar hur lyxlimpan skulle se ut, en modell tänkt att konkurrera med till exempel Audi A8 och Mercedes S-klass. Skulle den haft en chans?

Saab 9-7 SaabsUnited.com

En tidig skiss på det som skulle ha kunnat bli en "Saab 9-7". Skissen är hämtad från SaabsUnited.com, klicka på bilden för att hoppa dit och läsa mer.

Tänk om Saab hade fått bra snurr på försäljningen 2009–2010 och kunnat utöka modellutbudet med 9-5 SportCombi och crossovern 9-4X. Tänk om nya generationen 9-3, byggd på Phoenix-plattformen blivit en succé. Och vad skulle Saab sedan gjort?

Det är mycket som skulle kunna hänt när man använder "om inte". Nu vet vi ju att Saabs försäljning hade det trögt och pengarna tog slut. Saabs konkurs var ett faktum 19 december 2011 – på dagen precis ett år sedan.

En av de modeller som man åtminstone hade med som ett tankeexperiment var "Saab 9-7", en stor limousine med storlek över Saab 9-5. Då ska man minnas att Saab 9-5 inte var (är) någon direkt liten bil med en längd på 501 centimeter. En Audi A6 är 493 centimeter och först A6L (502 centimeter) når upp till samma storlek som 9-5.

Om Saab funderade på en "9-7" så var nog det storleksmässiga siktet inställt snarare på Audi A8 (513 centimeter), BMW 7-serie (507 centimeter) och Mercedes S-klass (508 centimeter).

Precis som man hittade skisser på den förmodade suvmodellen Saab 9-6X har nu sajten SaabsUnited.com hittat skisser på Saab 9-7 (klicka på länken för att läsa mer). Enligt SaabsUnited.com var den stora sedanmodellen inriktad mot kinesiska marknaden och idéerna uppstod ganska tidigt, innan Spyker och Victor Muller tog över Saab Automobile.

Vad tror ni läsare – fanns det ett utrymme för en lyxig, stor Saab-modell i samma segment som Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass? Kanske med samma utrymme, fin väghållning och ett lägre pris än de i den tyska premiumligan. Om inte om fanns…

Jodå, en Saab 9-7 tror jag på. I det segmentet finns det utrymme för en svensk utmanare.
717
335