Äntligen: Qoros GQ3 officiell!

Bilderna började läcka ut i går kväll och nu har Qoros insett att det är lika bra att släppa på bilder och information om den nya kinesiska bilen som många Saab-ingenjörer varit med och tagit fram. Här är all information om nya Qoros GQ3!
Annons

Äntligen: Qoros GQ3 officiell!
Qoros GQ3 heter den nya kinesiska bilen. G för sedan, Q för Qoros huvudmärke och 3 för segmentet. Klicka för fullstorlek!

GQ3 heter den alltså, den nya kinesiska bilen som på allvar hoppas kunna konkurrera med koreaner och japaner om kinesers och européers gunst. 

Detta är första modellen från kinesiska Qoros som vi spekulerat så mycket om. Qoros GQ3 passar in i c-segmentet och kommer att få möta hårdast möjliga konkurrens från, bland annat, Skoda Octavia, Volkswagen Golf, Mercedes A-klass, Ford Focus och Hyundai i30.

”Under utvecklingen av Qoros GQ3 har vi riktat all vår kraft på förväntningarna hos dagens unga potentiella kunder, säger Volker Steinwascher, vice ordförande i Qoros styrelse. 

Äntligen: Qoros GQ3 officiell!
Framlampornas design ska gälla för alla Qoros-modeller. Klicka för fullstorlek!

Det är på Genève-salongen i mars 2013 som världen officiellt får se Qoros Q3 i dagens ljus och försäljningen i Kina börjar strax därefter. Köpare i Europa får vänta till senare delen av 2013 för att kunna lägga beställningar på bilen.  

Qoros berättar att deras bil är en av de bredaste i sin klass med 1.839 millimeter. GQ3 är den bil som kommer att introducera Qoros på marknaden och den ska, enligt Qoros, bära med sig stylingelement som gör Qoros modeller igenkännbara genom breda framlampor som sträcker sig långt ut på sidorna och ramar in grillen i samma höjd. Led-slingor hittar man i framlampornas överkant och i baklamporna. Även de åttaekrade trippelsplitt-fälgarna ska vara ett framtida kännetecken för Qoros.

Interiören sägs vara rymlig och den ”flytande” instrumentpanelen ska tydligen öka känslan av rymd. Ergonomi och kvalitet ska vara jämförbar med de bilar som säljer bäst i Europa. 

Äntligen: Qoros GQ3 officiell!
Led-lampor bak. Klicka för fullstorlek!

Den åtta tum stora pekskärmen mitt på instrumentpanelen och dess teknik har utvecklats för att vara så lättanvänd som möjligt för föraren under färd. Infotainment-systemet har designat för den alltid uppkopplade generationen. Istället för en mängd knappar på instrumentpanelen kan många funktioner skötas via pekskärmen medelst ”svepande fingerrörelser bekanta för användare av smarta telefoner”.

Systemet låter föraren att boka service, det meddelar automatiskt räddningstjänsten vid en olycka och stödjer användarbaserade försäkringstjänster. Qoros meddelar även att navigationssystemet har klassledande trafikinformation och avancerad point-of-interest-sökning. Dessutom innehåller det integrerad uppkoppling till sociala nätverk för att kunna dela erfarenheter, foton, resmål et cetera. Systemet är standard på alla GQ3-modeller.

Äntligen: Qoros GQ3 officiell!
En ”flytande” instrumentpanel ger intryck av rymd, säger Qoros. Klicka för fullstorlek!

Qoros säger att man tar säkerhet på största möjliga allvar och att deras bilar är designade för att få toppbetyg i kraschtester. Airbags fram, på sidan och som gardiner är standard.  

Eftersom Qoros planerar ett stort antal olika modeller berättar man att namnet GQ3 är noga framtaget. Alla sedaner kommer att bära bokstaven G, alla Qoros modeller kommer att bära bokstaven Q och numret står för det segment som bilen rör sig inom.

Äntligen: Qoros GQ3 officiell!
Qoros säger att man bygger en av de bredaste bilarna i klassen. Låt oss hoppas att det reflekteras i innerutrymmena. Klicka för fullstorlek!
Annons
Annons
Rulla till toppen