Berggren: Nån jävla ordning måste det väl vara!

Den 1 januari införs biltullarna i Göteborg och en halv miljon göteborgare ställer sig samma fråga – varför? Några köproblem liknande Stockholms finns inte och har aldrig funnits.

Thomas Berggren

Tvärtom har trafiken i Göteborg i alla år flutit hyggligt eftersom de stora arbetsplatserna ligger i utkanten av stan samtidigt som lejonparten av befolkningen också bor i förstäderna.
Inne i centrala Göteborg bor det bara några få rika personer och de jobbar i allmänhet i innerstan.
Själva centrum i Göteborg, innanför vallgraven, innehåller däremot en stor mängd affärer och populära affärscentra som behöver kunder för att inte tvingas slå igen. Men nu har plötsligt alla varor i stan blivit dyrare.
Först och främst har P-avgiften skenat. Nu kostar det 40 eller 50 spänn i timmen för att parkera sin bil och alla riskerar att få minst en tusenlapp i böter om man överskrider tiden med en minut.
Därefter får alla som kört bil i stan en räkning på trängselavgift trots att ingen har trängts nånstans.

Men inte nog med det.
Någon har beslutat att alla tvåfiliga gator ska bli enfiliga. Båda filerna finns fortfarande kvar men personbilar får inte köra i den fil där det står "Buss".
Skulle någon av misstag råka köra där åker vederbörande i fängelse i minst två år. Bara för att reta upp oss bilister lite mer kör sedan en stor ledbuss med tre passagerare igenom bussfilen två eller fyra gånger varje timme medan busschauffören räcker ut tungan åt bilarna.
I övrigt ska bussfilen stå tom medan bilarna får trängas i det som blivit kvar av vad som en gång var en fullt fungerande trafikled.
Detta är inte bara dumt. Det är också ett stort, egentillverkat miljöproblem. Bilarna som nu tvingas köa i den enda fil som är kvar spyr ut avgaser.
Alla barn och gamlingar som vistas i innerstan tvingas därmed andas in dubbelt så mycket avgaser och får därför cancer eller någon annan allvarlig sjukdom snart.
Att protestera mot eländet verkar inte löna sig heller.
Alla försök att få kontakt med en vettig person på kommunens trafikkontor slutar bara med att en syntetisk röst säger "…den personen du söker är inte anträffbar, vill du tala med en telefonist så tryck...".
Jag måste medge att jag börjar surna ihop. Jag undrar därför om vi inte kollektivt borde stämma Göteborgs Kommun för att ha förskingrat våra skattepengar. Såvitt jag förstår har vi – alla göteborgare – redan betalt alla gator som finns.
Därmed har vi också rätten att köra på dem. Men om det ska fortsätta att vara förbjudet att bara köra på ena hälften av gatorna kräver jag en del av mina skattepengar tillbaka. Ungefär hälften av den summa som gick åt till att bygga gatorna, tack.
Två filer blev ju en, minns?
Det går bra att ringa mig, telefonnumret står i början av denna tidning, så ska jag lämna ett kontonummer dit pengarna kan föras.
Och skulle ni som är ansvariga på kommunen inte skicka pengar inom en månad kommer min advokat skicka en stämning.
Nån jävla ordning måste det väl ändå vara i en kommun.

Helt rätt, vi stämmer Göteborgs kommun för förskingring av skattepengar!
826
55