Mazda inför tio års garanti

Mazda tar täten i garantiracet med en tioårig garanti. Men den gäller bara vissa komponenter. "Ingen har provat något liknande tidigare", säger Mazdas vd.

Den nya garantin gäller för alla Mazda-modeller som säljs från och med 2013.

Biltillverkare som satsar stort på privatmarknaden har de senaste åren börjat tävla i vem som kan erbjuda längst garantitid. Hyundai och Kia var båda tidigt ute med fem- respektive sjuårig nybilsgaranti, och Mitsubishi erbjuder åtta års "kvalitetsgaranti".

Mazda kompletterar nu fabriksgarantin på tre år med en så kallad komponentgaranti. Den gäller i sju år (eller 15.000 mil) och enbart för de maskinella komponenterna.

"Ingen har provat något liknande tidigare. Under året kommer vi att utvärdera vår förlängda garanti för att mot årets slut bestämma om en eventuell fortsättning. Men jag är övertygad om att tio års garanti, som följer bilen, även kommer att gynna begagnatköparen och öka andrahandsvärdet på våra nya personbilar", säger Klaus Oest, vd för Mazda i Sverige.

Konkurrenten Kia fälldes nyligen i Marknadsdomstolen för kraven att bilen måste servas på märkesverkstad för att få ta del av garantierna. Hos Mazda gäller att bilen ska servas "fackmannamässigt och med delar som är minst lika bra som originaldelarna".

Jag tycker tio års komponentgaranti låter bra. (=gasa) Nej, garantin bryr jag mig inte om. (=bromsa)
237
12