Vem kommer att sakna Volvo C70?

De sista 150 exemplaren av Volvo C70 blir en specialmodell med tilläggsnamnet ”Exclusive”. Volvo C70 Exclusive är fullmatad med ”extra allt” från tillbehörslistan och finns i tre kulörer. En framtida samlarbil?
Annons

Vem kommer att sakna Volvo C70?
Nu är det snart tack och hejdå för Volvo C70. När de sista bilarna byggts stängs fabriken i Uddevalla. De anställda ska erbjudas jobb i Göteborg och Skövde.

Det är dags att säga farväl till Volvo C70 och det sorgliga avskedet – speciellt för alla de som jobbat i Uddevallafabriken – firas med en specialmodell i begränsad serie: Volvo C70 Exclusive.

Volvo har öronmärkt 150 bilar av C70 Exclusive för försäljning i Sverige och de är antingen D5 Exclusive eller T5 Exclusive i grundutförande. I Exclusivepaketet ingår BLIS (kamera för döda vinkeln-varning), elmanövrerad passagerarstol, Premium Sound ljudanläggning, subwoofer (bashögtalare bakom bakre ryggstödet), parkeringshjälp fram och innerbackspegel med kompass och automatisk avbländning.

Förutom detta går det att välja till ännu fler tillval som exempelvis RTI navigationssystem, tidursfunktion och ”Volvo on Call”. Färgerna på Volvo C70 Exclusive är vit solid, svart solid eller svart metallic. Efter att de sista Volvo C70 Exclusive byggts läggs fabriken i Uddevalla ner.

”Den som väljer att köpa och sedan efter personlig smak utrusta en av de 150 unika bilarna får en exklusiv cabriolet och coupe i ett som ger stor ägarglädje och högt samlarvärde,” säger Kristian Elvefors som är försäljningsdirektör på Volvo Personbilar Sverige.

Vem kommer att sakna Volvo C70?
Volvo bygger en sista serie av unikt utrustade C70 och 150 av dessa bilar är öronmärkta för Sverige. Slutsiffran för Volvo C70 stannar vid cirka 85.000 bilar, största marknaden har USA varit.

Historik Volvo C70, 2005–2013

Volvo C70 introducerades i september 2005 på bilsalongen i Frankfurt. Den ersatte då den första generationens cabriolet från Volvo Car Corporation som tillverkades i Uddevalla från 1997 till 2005.

Bilen är både en coupe och en cabriolet i ett tack vare det unika tredelade plåttaket. Modellen är fullt fyrsitsig och bagageutrymmet överraskande rymligt för en cabriolet av modellens storlek. Säkerhetsnivån är på topp i klassen både när det gäller förebyggande och skyddande säkerhet. Det handlar bland annat om en förstärkt kaross-struktur och rundslagningsskyddet ROPS.

2009 kom en uppgraderad version av Volvo C70. Den presenterades också på bilsalongen i Frankfurt. Bland annat fick modellen en ny moderniserad front och ett nytt exklusivt designat bakparti. Även interiören fick ett nytt ansikte med förfinade material och ny lyxig instrumentering som förhöjde bilens kvalitetskänsla.

Den 20 februari 2008 levererades den 15 miljonte sålda Volvon – det blev intressant nog en Volvo C70. Därmed fick modellen sluta ytterligare en cirkel då den första tillverkade Volvon som kom 1927 hette ÖV4 och var just en öppen bil.

Volvo C70 tillverkas i Volvo Car Corporations fabrik i Uddevalla. Fabriken samägs med italienska biltillverkaren Pininfarina men övergår helt i Volvos ägo i år. Produktionen upphör också under 2013.

Hittills har det tillverkats 84 609 Volvo C70 med det unika tredelade plåttaket i Uddevalla. Den största marknaden för bilen har varit USA med 33.100 bilar. På andra plats ligger Storbritannien med 8.500 bilar och på tredje plats Tyskland med 7.900 bilar. För svensk marknad har det tillverkats 2.669 Volvo C70.

(Källa: Volvo Personvagnar)

Annons
Annons
Rulla till toppen