VW CrossBlue – en sjusitsig bjässe

På Detroitsalongen visar Volkswagen upp den maffiga familjesuven CrossBlue, som får ett smart hybridsystem med ett vridmoment på hela 700 Nm. Alla detaljer om konceptet här!
Annons

Marknaden för sjusitsiga familjesuvar är stor och hittills har många köpare valt en Volvo XC90 eller Kia Sorento. Femsitsiga Touareg räcker inte för alla, och här finns alltså möjligheter för Volkswagen att sno kunder – särskilt på USA-marknaden.

Tekniskt får Volkswagen CrossBlue en intressant hybriddrivlina. På eldrift kan bilen köras upp till 3,3 mil i farter upp till 120 km/h.

Konceptbilen som står i VW-montern i Detroit är faktiskt sexsitsig, för att ge bilen en mer exklusiv ”affärsframtoning” – Volkswagen kallar bilen för en ”space cruiser”. Men den produktionsfärdiga bilen får definitivt sju säten – men kanske sex säten som tillval.

Designen har mejslats fram på designhögkvarteret i Tyskland, men amerikanska Volkswagen har haft mycket att säga till om. Utseendet blir enligt Volkswagen ”maskulint” och storleken är imponerande: CrossBlue är 4,99 meter lång, 18 centimeter längre än en Volvo XC90.

VW CrossBlue – en sjusitsig bjässe
Volkswagen CrossBlue är en rymlig och bekväm familjekryssare. En kul detalj är de dubbla eluttagen på förarsidan, där det ena laddar bilen och det andra kan driva exempelvis campingutrustning. Perfekt på semestern!

Alla fakta…

…finns i Volkswagens pressmeddelande.

Precis som de andra VW-modellerna bygger CrossBlue på MQB-plattformen, men familjekonceptet blir först med en intressant hybridteknik. Under huven finns en 190-hästarsdiesel som kopplas till en 6-växlad DSG-låda. Dessutom finns två elmotorer – en fram (på 55 hästar) och en bak (på 115 hästar).

Allt detta ger en 0–100-tid på 7,5 sekunder, en toppfart på 204 km/h och en förbrukning på 2,1 l/100 km enligt ECE-normen. Upp till bevis!

Den totala effektsiffran blir 306 hästar, och ännu mer imponerande blir vridmomentet på 700 Nm. Systemet är programmerat för att gå på eldrift så mycket som möjligt, men även om dieselmotorn får jobba lovar Volkswagen att förbrukningen hamnar på 4,9 l/100 km.

Volkswagen CrossBlue är alltså en konceptbil, och om modellen får grönt ljus för serieproduktion lär den dyka upp 2014.

Läs också: VW ska visa sjusitsig suvmodell i Detroit

Annons
Annons
Rulla till toppen