Titta – är det inte… Honda NSX II

På Detroitsalongen visar Honda upp sin supersportbil NSX, modifierad men ännu inte riktigt klar för serieproduktion. Exteriördesignen är något förändrad och för första gången kan vi se hur inredningen ser ut.
Annons


Första gången vi fick se Honda NSX premiärvisas var för ett år sedan, även då på Detroitsalongen. Nu är det dags igen att presentera Acura NSX (som bilen heter i USA) och vi kan notera några små skillnader i exteriör design. Partiet kring ”grillen” i fronten är något annorlunda, liksom området runt regskylten bak.

Men för första gången får vi se inredningen i Honda/Acura NSX och här kan vi se mycket alcantara och kolfiber.

Ergonomin är medvetet enkel, inget ska distrahera föraren i onödan. Honda kallar detta för ”Human Support Cockpit”. Designen är dock inte huggen i sten utan kan ändras innan det är dags för serieproduktion.

När Honda NSX premiärvisades första gången för ett år sedan var målet att ha klar bilen till 2014. Nu säger Honda att det tar ”minst två år till” innan man är klar med NSX. Vi kan alltså få vänta till 2015 innan NSX är redo att rulla ut på vägarna.



I februari ska Ferrari visa upp sin ”Enzo II”, den supersportbil som sannolikt får namnet F-150 (även om Ford blir sura) och får en kombinerad toppeffekt på runt 900 hk med V12:a och elmotor. I början på hösten ska Porsche starta leveranserna av sin supersportbil, 918 Spyder, även den med hybridteknik och hiskeliga prestanda.

Vad kan då Honda göra med NSX? Skapa ett monster med +1.000 hk? Nej, man vill bygga på det som utmärkte den första NSX: låg vikt och utsökt balans som gjorde att bilen kunde köras på gränsen. Vi vet inte så mycket om effektsiffrorna hos NSX men enligt Hondas pressmeddelande blir det en mittplacerad V6-motor med elektrisk drivning på framhjulen (två elmotorer) och även en elmotor för bakhjulen.

Med elektroniskt styrda elmotorer går det att skapa aktiv momentstyrning (torque vectoring) som stöttar bilen genom att skapa antingen under- eller överstyrning. Fyrhjulsstyrning (= styrning även på bakhjulen) har också nämnts.

Utvecklingen av Honda (Acura) NSX sker till stor del i Kalifornien, USA, och bilen ska produceras i en ny fabriksbyggnad i Ohio. Sannolikt i anslutning till Hondas fabrik i Marysville.

Annons
Annons
Rulla till toppen