Guide: Allt om nya släpvagnsreglerna

Sedan årsskiftet kan du ansöka om att få dra en tyngre husvagn om du har B-behörighet. Vår expert går igenom reglerna.
Annons

Guide: Allt om nya släpvagnsreglerna
Hur står det till med körkortskunskaperna egentligen? Om du har B-körkort kan du ansöka om att få dra ett tyngre släp.

Vad innebär de nya släpreglerna?

Om du skaffar utökad B-behörighet får den sammanlagda totalvikten för bil och släp vara 4.250 kilo. Den tidigare siffran var 3.500 kilo. Blir de sammanlagda totalvikterna högre krävs BE-körkort. Med de nya reglerna behöver inte heller dragbilens tjänstevikt vara högre än släpets totalvikt.

Kom ihåg att det på bilens registreringshandlingar står angivet hur tungt släp bilen är byggd för att dra. Den vikten får under inga förhållanden överskridas, inte heller om man har BE-körkort. Men du får alltså dra ett släp efter bilen – om det ligger inom den viktgräns som bilen är godkänd för – som är tyngre än bilen och som är så tungt att den sammanlagda totalvikten på bil och släp går ända upp till 4.250 kilo.

Många moderna familjebilar får dra mer än vad körkortet tillåter, till exempel Volvo V70 som i många varianter tekniskt är godkänd för dragvikten 1.800–2.000 kilo, men man kan inte dra mer än cirka 1.250 kilo – om föraren har B-körkort. För många bil- och husvagnsägare kommer därför den nya sammanlagda vikten 4.250 kilo som en efterlängtad förbättring.

Guide: Allt om nya släpvagnsreglerna
Torbjörn Stålenhag är testredaktör på Husvagn & Camping.

Hur får jag utökad B-behörighet?

För att få den utökade B-behörigheten måste du göra ett körprov hos Transportstyrelsen. Beställ tid för uppkörning hos Transportstyrelsen. Vid uppkörningen ska du köra i varierande trafiksituationer i minst 25 minuter och uppkörningen innehåller säkerhetskontroll samt vissa manövrar, till exempel backning runt ett hörn. Fordonskombinationen som används ska väga mellan 3.500 och 4.250 kilo, släpet ska vara utformat så att man inte kan se igenom eller över det. Kostnaden är 800 kronor plus eventuell avgift för lånefordon.

Vad betyder…

Släpvagnens tjänstevikt: Vikt i körklart tillstånd.
Släpvagnens totalvikt:
Släpvagnens högsta godkända vikt (tjänstevikt + maxlast).
Lastförmåga:
Skillnad mellan totalvikt och tjänstevikt.
Bruttovikt:
Den vikt som visas vid vägningstillfället.
Tågvikt:
Den sammanlagda vikten av dragbil och släp.

Guide: Allt om nya släpvagnsreglerna
Hästsläp omfattas förstås också av de nya reglerna.

Överkurs: Hur kommer man tillrätta med viktproblemet?

Haken med de nya reglerna är att släpvagnen är registrerad med totalvikt anpassad för B-behörighet på körkortet. Både bilbesiktningen, importörerna och tillverkarna tror att många vill ha sin vagn uppvägd. Problemen med de låga lastvikterna är allmänt omvittnade, och de kan gå att åtgärda. Läs mer om hur du ändrar totalvikten hos Husvagn & Camping.

Guide: Allt om nya släpvagnsreglerna
Båtfolket jublar när de nya reglerna träder i kraft – båtsläpet får nu vara tyngre än bilen, så länge ekipagets totalvikt inte överstiger 4.250 kilo.
Annons
Annons
Rulla till toppen