Film: McLaren P1 – lyssna på V8-motorn

Hur låter den turboladdade V8:an i McLarens supersportbil P1? Nu får du veta genom att titta på YouTube-klippet, McLaren bjuder på några nya foton och dessutom har vi samlat de senaste ryktena om P1.
Annons


Ännu så länge kan vi mest spekulera, McLaren berättar inte mycket om sin nya supersportbil P1. Vi får tåla oss till världspremiären på Genèvesalongen i början på mars men fram till dess kan vi titta på McLarens nya YouTube-film som visar testerna av P1, dessutom bjuder man på tre nya foton.

Våra brittiska kollegor tror att nya McLaren P1 i grunden baserar sig på den kolfibermonocoque som ”lillebror” MP4-12C också använder. Även motorn är i grunden densamma, det vill säga en turbo-V8 med volym någonstans kring fyra liter.

Men det är förstås väldigt mycket som skiljer sig åt mellan P1 och MP4-12C, nya modellen ska till exempel använda sig av ett F1-inspirerat KERS-system som återvinner bromsenergin och kan ge en effektboost vid behov. Så mycket miljöbil verkar inte McLaren P1 bli, sin eldrift till trots, när man ser eldsflammorna skjuta ut ur avgasröret på testbanan.

Några samarbetspartners nämner dock McLaren: Akebono ska leverera bromssystemet, Pirelli fixar klistriga däck och smörjmedelsföretaget Mobil 1 levererar kylning, motorolja och hydrauliska vätskor.

Film: McLaren P1 – lyssna på V8-motorn
Tittar man riktigt noga på maskeringen så är det racingbanor i mönstret. Lite humor har McLaren, trots allt. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Den sammanlagda toppeffekten hos McLaren P1 ska hamna en bit över 700 hk, vilket är ”lite” jämfört med kommande supersportbilar från Zuffenhausen och Maranello. Men McLaren tänker inte tävla i toppeffekt utan har bestämt sig för att bygga den bästa förarbilen. Fler filmer kan man hitta hos McLaren Automotive TV.

I filmen kan man se den aktiva bakvingen och det påstås att McLaren P1 kan generera samma nedåttryck som raceversionen av MP4-12C, det vill säga runt 600 kilo. Framför framhjulen sitter justerbara luftintag som kan alstra ett större nedåttryck över framaxeln.

Ett rejält nedåttryck uppstår också i den tunga plånbok som man måste ha med sig vid beställningen av en McLaren P1 – räkna med ett pris mellan åtta–tio miljoner kronor. Säljstart blir i höst men det är mera osäkert när de första McLaren P1 når kund.

Film: McLaren P1 – lyssna på V8-motorn
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Film: McLaren P1 – lyssna på V8-motorn
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen