Toyota och BMW bygger sportbil ihop

De båda biljättarna inleder ett nytt samarbete om bränsleceller – men framför allt ska Toyota och BMW tillsammans utveckla en ny sportbil med mycket lättviktsmaterial! Blir det en ny Supra eller kanske en BMW Z1?
Annons

Toyota och BMW bygger sportbil ihop
BMW ska utveckla en helt ny sportbil med mycket lättviktsteknik tillsammans med Toyota.

Hoppet för körglädjesentusiaster är inte helt ute – det har bland andra Toyota visat med GT-86, som utvecklades tillsammans med Subaru.

Nu inleder Toyota ett djupare samarbete med BMW. De båda biljättarna har redan nu en överenskommelse om att BMW ska förse Toyota med dieselmotorer med start 2014. I utbyte får BMW ta del av Toyotas kunskap om hybridteknik.

Det nya samarbetet ska enligt Automotive News fokusera på fyra områden: att utveckla en bränslecellsbil till 2020, att samarbeta kring nya lättviktstekniker som ska sänka förbrukningen, att forska kring nästa generation batterier för hybridbilar, och – framför allt – att utveckla en helt ny sportbilsplattform.

Sportbilen lanseras som koncept redan under slutet av 2013, och enligt Automotive News handlar det om en ”mid-sized sports car”, vilket vi tolkar som BMW Z4-storlek. Men det kan också handla om en något mindre bil – det har länge ryktats om att BMW ska bygga en mindre sportbil kallad Z2 eller Z1. Andra uppgifter pekar på att Toyota ska återuppliva modellnamnet Supra.

BMW och Toyota ska se till att den nya sportbilen får låg tjänstevikt tack vare lättviktsteknik som exempelvis kolfiber. Det ger roligare köregenskaper och lägre utsläpp. Sportbilsprojektet är särskilt spännande just nu eftersom även Alfa Romeo inlett ett samarbete med japanska Mazda för att utveckla en ny sportbil med lättviktsteknik. Volkswagen har däremot inte lyckats få till ett bra samarbete med Suzuki.

Toyota och BMW bygger sportbil ihop
Det går trögt för bränslecellsbilarna, eftersom det varken finns infrastruktur eller bilar att köpa. Tillsammans med BMW ska Toyota försöka lösa båda problemen till 2020.
Toyota och BMW bygger sportbil ihop
Honda FCX Clarity är kanske den bränslecellsbil som, tillsammans med BMW Hydrogen7, kommit längst i utvecklingen mot en fungerande bränslecellsbil som går att köpa.

Förutom den nya sportbilen är bränslecellsprojektet viktigt för att sänka utsläppen för biljättarna. BMW och Toyota ska tillsammans utveckla både en bil och en fungerande infrastruktur till 2020.

”För att bränslecellsbilar ska börja användas mer, måste de bli billigare. Det kräver ganska mycket tid och pengar. Genom att föra samman kunskaperna hos både BMW och Toyota, kan vi tillsammans göra bränslecellsbilar populärare mycket snabbare”, säger Takeshi Uchiyamada, vice styrelseordförande för Toyota och utvecklingschef för Priusprojektet under 1990-talet, till Automotive News.

Annons
Annons
Rulla till toppen