Toyota återkallar – igen

Krockkudden kan utlösas i onödan och nu återkallar Toyota över 900.000 bilar. Dessutom återkallas nästan 400.000 Lexus IS för ett annat fel.

Toyota Corolla säljs inte i Sverige, men i resten av världen omfattas över 900.000 exemplar.

Även småbilen Matrix återkallas.

Det är inte länge sedan vi skrev om Toyotas senaste återkallelse. I november återkallades 2,8 miljoner bilar för ett problem i rattaxeln och vattenpumpen, och i oktober fick hela 7,4 miljoner Toyotaägare åka till verkstaden för att åtgärda ett problem med elhissarna, som kunde orsaka brand. Under 2009 och 2010 utfördes flera återkallelser på totalt tolv miljoner bilar för problem med gaspedalen.

Under onsdagmorgonen gick Toyota ut med ytterligare en återkallelse. Den här gången drabbas 907.000 bilar av modellerna Corolla och Matrix. Problemet är att krockkuddarna och åtstramningen av bältena kan utlösas utan orsak.

Samtidigt återkallas 385.449 exemplar av Lexus IS för ett fel på vindrutetorkarna, som kan sluta fungera vid snöfall. I Sverige omfattas 1.500 Lexus IS 250. Om man sätter på vindrutetorkarna med mycket tung blötsnö orkar inte torkarna gå igång, på grund av en mutter som inte är tillräckligt fastskruvad. Toyota går ut med brev till ägarna den kommande månaden, men den större återkallelsen med Corolla och Matrix är inte aktuell för Sverige.

"Varken Corolla eller Matrix säljer i Sverige, eller i Europa", säger Bengt Dahlström, pr-chef på Toyota i Sverige.

Jag litar fortfarande på att Toyota har hög kvalitet.
88
123